Armata din Myanmar a efectuat o serie de asasinate în masă de civili în iulie, care au dus la moartea a cel puțin 40 de bărbați, potrivit unei investigații BBC.
Martorii oculari și supraviețuitorii au spus că soldații, unii chiar de 17 ani, au adunat sătenii înainte de a-i separa pe bărbați și de a-i ucide. Imaginile video și imaginile de la incidente par să arate că majoritatea celor uciși au fost torturați mai întâi și îngropați în morminte puțin adânci.
Armata din Myanmar a comis zeci de crime după ce a preluat puterea
Crimele au avut loc în iulie, în patru incidente separate în Kani Township – un bastion al opoziției din districtul Sagaing din centrul Myanmarului. Armata s-a confruntat cu rezistența civililor de când a preluat controlul țării într-o lovitură de stat din februarie, detronând un guvern ales democratic condus de Aung San Suu Kyi.
BBC a vorbit cu 11 martori din Kani și a comparat relatările lor cu înregistrările de pe telefoane mobile și fotografiile colectate de Myanmar Witness, un ONG din Marea Britanie care investighează abuzurile drepturilor omului în țară. Cea mai mare crimă a avut loc în satul Yin, unde cel puțin 14 bărbați au fost torturați sau bătuți până la moarte, iar cadavrele lor au fost aruncate într-o rigolă împădurită. Martorii din Yin – ale căror nume le-am ascuns pentru a le proteja identitatea – au declarat pentru BBC că bărbații au fost legați cu funii și bătuți înainte de a fi uciși.
„Nu am suportat să ne uităm la ea, așa că am ținut capul în jos, plângând”, a spus o femeie, al cărei frate, nepot și cumnatul au fost uciși.
„I-am implorat să nu facă asta. Nu le-a păsat. Le-au întrebat pe femei: „Soții voștri sunt printre ei? Dacă sunt, faceți-vă ultimele ritualuri”.
Un bărbat care a reușit să scape de crime a spus că soldații au provocat abuzuri îngrozitoare asupra bărbaților cu ore întregi înainte de a muri.
„Au fost legați, bătuți cu pietre și cu paturile puștilor și torturați toată ziua”, a spus supraviețuitorul.
„Unii soldați păreau tineri, poate de 17 sau 18 ani, dar unii erau foarte bătrâni. Era și o femeie cu ei”.
Într-un alt sat din Myanmar au fost găsite 12 cadavre mutilate
În satul Zee Bin Dwin din apropiere, la sfârșitul lunii iulie, 12 cadavre mutilate au fost găsite îngropate în gropi comune puțin adânci, inclusiv un cadavru mic, posibil un copil, și cadavrul unei persoane cu dizabilități. Unii au fost mutilați.
Cadavrul unui bărbat în vârstă de şaizeci de ani a fost găsit legat de un prun din apropiere. Filmările cu cadavrul său, revizuite de BBC, au arătat semne clare de tortură. Familia lui a spus că fiul și nepotul său au fugit când militarii au intrat în sat, dar el a rămas, crezând că vârsta lui îl va proteja de rău.
Crimele păreau a fi o pedeapsă colectivă pentru atacurile asupra armatei de către grupurile de miliție civilă din zonă, care cer restabilirea democrației. Luptele dintre armata și ramurile locale ale Forței de Apărare a Poporului – un nume colectiv pentru grupurile de miliție civilă – s-au intensificat în zonă în lunile dinaintea crimelor în masă, inclusiv ciocniri în apropiere de Zee Bin Dwin.
Din dovezile vizuale și mărturiile adunate de BBC reiese că bărbații au fost vizați în mod specific, conformându-se cu modelul observat în Myanmar în ultimele luni, în care sătenii bărbați se confruntă cu pedepse colective pentru ciocnirile dintre Forțele de Apărare ale Poporului și armată.
Aung San Suu Kyi, liderul civil al statului Myanmar a fost condamnată la închisoare
Conform datelor din Myanmar, Aung San Suu Kyi, fostul lider civil a fost găsită vinovată pentru acuzaţiile de incitare la disidență dar şi pentru încălcarea regulilor impuse în contextul pandemiei. Acuzaţiile i-au adus, laureatului premiului Nobel pentru Pace o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. De altfel, fostul lider al țării asiatice mai este anchetată pentru incă 11 capete de acuzare.
Acestea i-ar putea aduce chiar şi închisoare cu viața. Totuşi, Aung San Suu a negat toate acuzaţiile spunând că este nevinovată. Fostul lider se află în prezent în arest la domiciliu iar pe numele acesteia au mai fost formulate mai multe acuzaţii de corupţie dar şi încălcarea legii secretelor oficiale şi incitare la revoltă.
Războiul civil din Myanmar a început să capete o anvergură internaţională după ce ambasadorul Myanmar la Londra spune că atașatul militar a ocupat Ambasadă şi nu îl mai lasă să intre în ea