Creta și varul sunt printre cele mai ciudate pofte ale gravidelor. De asemenea, conf. dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, a explicat că a întâlnit cazuri în care femei gravide, în primul trimestru al sarcinii, au o apetență deosebită pentru murături și alimente picante.
Creta și varul sunt printre cele mai ciudate pofte ale gravidelor!
Reporterii BZI au discutat cu mai multe femei despre poftele cu care s-au confruntat pe durata sarcinii. Printre cele mai ciudate lucruri consumate de acestea se numără creta și varul.
„În sarcină, am mâncat cretă și var lavabil, alte pofte nu am avut. Decojeam varul din baie, de pe perete, și îl mâncam. Acum, nu aș mai mânca așa ceva”, a declarat Cristina D..
De asemenea, pasta de dinți este o altă poftă ciudată cu care se pot confrunta unele femei gravide.
„În cele două sarcini, am mâncat var. Nu aș putea spune că are un gust bun, dar îmi plăcea structura lui, că era crocant. Am mai mâncat pastă de dinți, îmi plăcea cu gust mentolat”, a declarat Maria S..
Conf. dr. Ciprian Ilea: „Am auzit de femei însărcinate care mâncau în fiecare zi câte un borcan de murături”
Reporterii BZI au discutat cu conf. dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, despre poftele ciudate cu care s-au confruntat în sarcină pacientele sale. Medicul a explicat că a întâlnit gravide care mâncau zilnic murături sau ardei iuți.
„În general, în sarcină, și mai ales la nivelul trimestrului I, apar o serie de modificări neurovegetative care cuprind, printre altele, modificări ale gustului și ale mirosului. Aceste modificări sunt inconstante, nu sunt prezentate de toate gravidele și sunt influențate și de o serie de factori exogeni sau externi, de mediu. În general, se manifestă prin modificări ale gustului la anumite alimente specifice. Adică fie acele alimente care le plăceau înainte de sarcină nu le mai pot consuma sau apare reacție de respingere, cu greață, vărsături la alte alimente, precum și situații extreme caracterizate prin alimentare în exces cu alimente particulare, cum ar fi murăturile, alimentele acre, iuți, mâncărurile foarte picante), chiar dacă înainte de sarcină nu consumau astfel de alimente. În general, aceste modificări ale gustului sau ale mirosului, deoarece anumite mirosuri îi pot provoca pacientei disconfort, un anumit tip de parfum care îi plăcea înainte ajunge să fie respins, deoarece îi provoacă stări de greață, vărsături, pot persista, în general, până la săptămâna 14-16 de sarcină, uneori, în cazuri extreme, chiar și mai târziu, până în trimestrul 2 de sarcină. Nu am avut cazuri de gravide care să mănânce var, ce am auzit de femei însărcinate care mâncau în fiecare zi câte un borcan de murături, gravide care mâncau non-stop ardei iuți. Mi se pare destul de ciudat, nu știu dacă nu sunt și alte tipuri de modificări acolo, sunt circumspect, pentru că varul creează o reacție, importantă, alergică și ar trebui să-i fi fost extrem de rău”, a declarat conf. dr. Ciprian Ilea.
Egale, independente si frumoase 🙂
nu va inmuiati pullllaaaa in nebune
La cum arată doctorul zici ca te înghite el cu totul:))
wa, nu phuteti fumei duse cu capu’
apoi si ce copchii kakca vor manca si ei var, creta, kkaat