Sâmbătă, 22 iunie 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de Vară. Este una dintre cele mai importante sărbători de peste an în care se face pomenirea persoanelor trecute la cele veșnice. Moșii de Vară nu se sărbătoresc la aceeași dată în fiecare an, ci este o sărbătoare influențată Rusalii. În acest an, Rusaliile sunt sărbătorite pe data de 23 iunie 2024, iar Moșii de Vară pe 22 iunie, în ajunul Rusaliilor. Sărbătoarea mai este numită și Sâmbăta Morților.
Ce oferă creștinii ortodocși de pomană la Moșii de Vară
Cu prilejul Moșilor de Vară, creștinii ortodocși respectă cu sfințenie mai multe obiceiuri și tradiții care diferă de la regiune la regiune. În această zi dedicată celor decedați, credincioșii ortodocși merg la biserică pentru a-și aminti de cei dragi care au plecat din lumea aceasta. În această zi, se dau de pomană alimente, dar și mâncare gătită. De asemenea, femeile împart, în vase de lut, oamenilor nevoiași, dar și rudelor și vecinilor, mâncare gătită.
Deoarece pomana se face pentru cei care nu mai sunt în viață, tradiția presupune să se ofere tocmai alimentele pe care le iubea răposatul. În tradiția populară se crede că mâncarea dată de pomană trebuie să fie caldă, pentru ca mirosul ei să ajungă la cei decedați și să-i sature. Astfel, în pachetele împărțite nevoiașilor se pun sarmale, colaci, plăcinte, vin, dar și lumânări, chibrituri, prosoape, căni și farfurii. Există și zone din țară în care se obișnuiește ca de Moșii de Vară să se dea de pomană cănițe de lut, pline cu cireșe.
Tradiții și obiceiuri de Moșii de Vară
În sâmbăta în care se sărbătoresc Moșii de Vară, femeile merg la mormintele celor decedați și aprind lumânări în fiecare colț al acestora. În unele zone ale țării, după slujba de pomenire, creștinii merg la locurile de veci împreună cu preotul, unde săvârșește o mică slujbă și mormântul este stropit cu vin.
Cea mai importantă tradiție a sărbătorii este mersul la biserică, ascultarea slujbei și datul de pomană persoanelor nevoiașe. În anumite zone ale țării, există obiceiul de a se împărții bucate către persoane străine, deoarece se spune că nu este bine să dai pomeni rudelor. Pe vremuri, exista tradiția ca în Sâmbăta Morților să se împartă căni înflorate, iar de toarta lor se legau flori ori se prindeau cireșe. Scopul cănilor împărțite este acela de a avea din ce bea apă cel trecut în neființă. În Moldova, se umpleau cu apă proaspăt scoasă din fântână, iar în locul acela se lasă un ban, drept plată.
Se spune că apa este obținută datorită muncii altora, iar dacă nu o plătești, pomana nu va fi plătită. Există obiceiul ca, de Moșii de Vară, casele, ferestrele și ușile să se împodobească cu crengi de tei, care înainte se duc la biserică pentru a fi sfințite. În anumite zone ale țării, în Nord, ferestrele se ung cu usturoi și leuștean, pentru ca duhurile rele să ocolească gospodăria.