An de an, în data de 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai însemnate sărbători religioase din calendarul creștin ortodox. Sfânta Maria este sărbătorită de două ori pe an: pe 8 septembrie, când este celebrată Nașterea Maicii Domnului, și pe 15 august, când se sărbătorește trecerea Maicii Domnului la cele veșnice.
Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creștine de peste an
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Fecioarei Maria. Nu se știe cu exactitate de când celebrează creștinii Adormirea Maicii Domnului, însă se bănuiește că a început din secolul al V-lea, când acest cult al Maicii Domnului a început să se dezvolte. După Sinodul IV Ecumenic, s-a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. De asemenea, nu se cunoaște locul de origine a sărbătorii, însă mormântul Maicii Domnului și lăcașul de cult, zidit pe mormânt, se păstrează și astăzi în Ierusalim, în apropiere de Grădina Ghetsimani. Adormirea Maicii Domnului și Ridicarea ei cu sufletul și trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos. Scrierile bisericești relevă faptul că Fecioara Maria a mai trăit mulți ani după moartea Fiului Ei. Cu trei zile înainte de moarte, Sfânta Fecioară Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gabriel că va părăsi lumea pământească. Când Maica Domnului a încetat din viață, Sfinții Apostoli erau împrăștiați în întreaga lume pentru a răspândi credința creștină. Aceștia au fost prezenţi la eveniment, adunați prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiinţându-i că va urma să moară. Apostolii au fost aduşi în chip minunat, pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi pentru a-I aşeza trupul în mormânt. Maica Domnului și-a luat, mai întâi, rămas bun de la toți cei prezenți, iar chiar Iisus Hristos s-a coborât spre a primi sufletul Fecioarei Maria în mâinile sale. Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. După ce a rostit acestea, Maica Domnului și-a dat ultima suflare.
Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși în data de 15 august
În fiecare an, cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, creștinii ortodocși respectă numeroase tradiții și obiceiuri, care s-au transmis din generație în generație. În dimineața acestei zile de sărbătoare, creștinii ortodocși merg la biserică și dau de pomană alimente pentru sufletele celor trecuți la viața veșnică. Bucatele sfințite de către preot sunt, mai apoi, împărțite oamenilor nevoiași. Printre alimentele date de pomană în această zi se numără prunele și strugurii. Un alt obicei respectat în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este legat de tinerele necăsătorite. Acestea trebuie să culeagă flori din grădină, pe care să le ducă la biserică și să le așeze la icoane. În felul acesta, se crede că familiile lor vor fi ferite de boli și necazuri. Maica Domnului este considerată protectoarea femeilor însărcinate. De aceea, pe 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, acestea pot rosti rugăciuni pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos.