Prima pagină » Local » Creștinii ortodocși prăznuiesc, pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Tradițiile și obiceiurile care se respectă în această zi de post
Creștinii ortodocși prăznuiesc, pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Tradițiile și obiceiurile care se respectă în această zi de post

Creștinii ortodocși prăznuiesc, pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Tradițiile și obiceiurile care se respectă în această zi de post

14 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Sărbătoare mare sâmbătă, 14 septembrie, atunci când credincioșii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta este una dintre primele mari sărbători ale anului bisericesc, având în vedere că anul bisericesc a început de la 1 septembrie 2024.

Sărbătoare mare pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători creștine care aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos, pe Golgota. Mai mult, din bătrâni se știe că data de 14 septembrie vestește sfârșitul verii și sosirea toamnei. Spre deosebire de alte sărbători, Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii se cinstește de către credincioși prin post și rugăciune, și asta, deoarece crucea simbolizează victoria asupra morții și păcatul.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci face trimitere la două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Și anume, despre aflarea Crucii și înălţarea ei, în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în 14 septembrie 335. Iar cel de al doilea eveniment face referire la momentul în care Crucea a fost adusă de la perșii păgâni, în 629, de către împăratul bizantin Heraclius.

Găsirea Sfintei Cruci a fost poruncită de Împărăteasa Elena, asta după ce, în ajunul luptei cu Maxenţiu, un dușman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin, a avut o viziune: în plină zi, pe cer, a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”. Și a învins. Astfel, mama sa, Împărăteasa Elena, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce la Ierusalim, aproape de Golgota.

Cum a fost descoperită crucea Mântuitorului

În acel loc au fost descoperite trei cruci. Una era a Mântuitorului, iar celelalte două erau ale tâlharilor uciși odată cu el. Pentru a afla care este crucea Mântuitorului, patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Astfel, când Macarie a așezat lângă ea Sfânta Cruce, fata a înviat.

Această veste s-a răspândit rapid, iar imediat, biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care veneau să vadă Sfânta Cruce.

Atunci, patriarhul Macarie a înălțat Crucea pentru a putea fi văzută de tot poporul, fiind sărbătorită în fiecare an, pe data de 14 septembrie.

Desigur, această sărbătoare a venit și cu o serie de tradiții și obiceiuri. Astfel, în această zi, credincioșii țin post aspru, se roagă și aduc ofrande pentru cei plecați dintre noi. În alte zone ale țării, de Înălțarea Sfintei Cruci, în unele zone, începe culesul viilor, se sfințesc diferite plante care ar alina durerile, precum florile de busuioc. Mai mult, în această zi, credincioșii evită să consume anumite alimente, și anume usturoi, prune, nuci sau pepeni.

În unele zone, ziua este cunoscută și sub denumirea de Ziua Șarpelui. Astfel, se crede că șerpii, alte reptile, încep să se retragă în ascunzișurile subterane, intrând în hibernare până la primăvară. Tot în această zi, în zona Bucovinei, se făceau acte ritualice cu scop fertilizator. Și anume, oamenii atârnau în crengile pomilor care nu aveau rod cruci de busuioc sfințite, cu speranță că vor avea parte de recoltă în toamna viitoare.

Mâine, 14 septembrie, credincioșii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre primele sărbători mari, cu cruce roșie, de la începutul anului bisericesc, ce își are debutul pe data de 1 septembrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`