Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Muceniță Filofteia! Aceasta a fost ucisă de propriul său tată
Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Muceniță Filofteia! Aceasta a fost ucisă de propriul său tată

Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Muceniță Filofteia! Aceasta a fost ucisă de propriul său tată

07 dec. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

Sâmbătă, 7 decembrie 2024, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră, în această zi fiind rânduită și dezlegarea la pește

Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în orașul Târnovo, vechea capitală a Bulgariei. Tatăl sfintei era lucrător al pământului și era de orginine bulgară, în timp ce mama sa avea origini valahe și era casnică. Sfânta Filofteia a primit de la mama sa o creștere creștină, dar, pe când aceasta avea o vârstă fragedă, mama sa a murit. Filofteia a rămas astfel în grija tatălui său. Acesta s-a recăsătorit, iar Filofteia era adesea asuprită de mama sa vitregă. Femeia o pâra mereu pe Sfânta Filofteia tatălui său, acuzând-o că nu o ascultă, că împarte avutul familiei săracilor și că merge prea des la biserică. În ciuda relelor pe care i le făcea mama sa vitregă, Sfânta Filofteia nu se tulbura, ci, dimpotrivă, devenea, din zi în zi, mai iubitoare de Iisus Hristos. Mergea continuu la biserică, își împărțea hainele și hrana săracilor, se ruga și postea. Acestea trei erau faptele ei bune care o încununau: rugăciunea, fecioria şi milostenia. Într-o zi, când Sfânta Filofteia avea numai 12 ani, a fost trimisă de mama sa vitregă cu mâncare la tatăl său care se afla pe câmp. Până să ajungă la tatăl său însă, a împărțit din mâncarea sa și unor copii sărmani. Atunci când tatăl său a văzut că nu-i ajunge mâncarea, a certat-o pe soția sa. Acesta i-a spus s-o întrebe pe fiica sa ce face cu hrana sa. Într-o zi, la amiază, pe când el o pândea dintr-un desiş, a văzut-o pe Filofteia cum împarte mâncarea la copiii săraci care îi ieşeau înainte. Atunci, mânios, a aruncat cu barda ce o purta la brâu asupra Sfintei Filoteia şi, tăind-o la picior, în puţină vreme, din cauza rănii, fericita şi-a dat sufletul.

În Postul „Nașterii Domnului”, în acest an, vor fi 14 zile de dezlegare la pește

Începând din 15 noiembrie 2024, creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului. Acesta este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are o durată de 40 de zile, încheindu-se în Ajunul „Nașterii Domnului”. Postul are menirea de a-i pregăti sufletește pe ortodocși să întâmpine „Nașterea Domnului”. De aceea, în această perioadă, creștinii ortodocși pot consuma doar alimente de origine vegetală. Această perioadă de abstinență amintește de postul ținut de Moise în Vechiul Testament, care aștepta să primească cuvintele lui Mesia, scrise pe lespezile de piatră.

În Postul Crăciunului, în acest an, sunt cuprinse 14 zile de dezlegare la pește. În acest post, creștinii ortodocși pot consuma pește în fiecare sâmbătă și duminică, până la 20 decembrie. Astfel, s-a putut consuma pește pe 21 noiembrie, cu prilejul „Intrării Fecioarei Maria în Biserică”, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie și 30 noiembrie, continuându-se această dezlegare la pește și în luna decembrie, mai exact, pe 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie. În afara acestor zile, este interzis consumul de pește. În perioada 20 – 24 decembrie, Postul „Nașterii Domnului” devine mai aspru, pe 24 decembrie se ține post negru și se mănâncă doar seara, dar ceva frugal, precum grâu îndulcit cu miere, covrigi, turte și fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`