Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Ecaterina, cea mai frumoasă fată din cetatea Alexandriei! – FOTO

Creștinii ortodocși o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Ecaterina, cea mai frumoasă fată din cetatea Alexandriei! – FOTO

25 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Ecaterina. Sfânta Ecaterina era cea mai frumoasă fată din cetatea Alexandriei, dar s-a remarcat și datorită culturii sale vaste. Deoarece nu a dorit să renunțe la credința creștină, a fost decapitată

Până în secolul al XIV-lea, Sfânta Muceniță Ecaterina era sărbătorită pe 24 noiembrie, în timp ce pe 25 noiembrie erau prăznuiți Sfinții Mucenici Clement al Romei și Petru al Alexandriei. Datele au fost schimbate la cererea Mănăstirii Sinai, atunci când s-a hotărât ca lăcașul de cult să poarte hramul Sfintei Ecaterina.

Astăzi este sărbătorită Sfânta Ecaterina, cea mai frumoasă fată din cetatea Alexandriei

icoana cu Sfanta Ecaterina

Până în secolul al XIV-lea, Sfânta Mucenița Ecaterina era sărbătorită pe 24 noiembrie

Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximilian, la începutul secolului al IV-lea. Sfânta s-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie de nobili. Ecaterina era deosebit de frumoasă, învățată și dădea dovadă de extrem de multă înțelepciune, încât până și împăratul Maximilian voia s-o ia de soție. Sfânta Ecaterina credea că niciun bărbat nu se ridică la nivelul culturii sale, din acest motiv refuza să se căsătorească.

Văzând una ca aceasta, mama sa s-a gândit să o ducă pe tânără la un părinte duhovnicesc din afara cetății, pentru ca într-un final să cunoască un tânăr pe care să-l ia soț. Preotul i-a vorbit însă Ecaterinei despre Hristos și i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Imediat după această întâlnire, Ecaterina a avut două viziuni. În prima a văzut-o pe Sfânta Maria cu Pruncul Iisus în brațe. Deoarece nu era creștină, Ecaterina nu a reușit să-i vadă chipul Mântuitorului. După aceasta, Ecaterina alege să primească Sfântul Botez. Cu prilejul celei de-a doua viziuni, Ecaterinei i s-a arătat Iisus Hristos, care i-a dăruit un inel de logodnă, spunându-i:

„Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

Spre uimirea sa, a doua zi, Ecaterina a văzut că poartă pe deget inelul primit de la Iisus Hristos. În acest moment, viața sa capătă o cu totul altă turnură.

doua maini cu doua inele 

Cu prilejul unei viziuni, Ecaterinei i s-a arătat Iisus Hristos, care i-a dăruit un inel de logodnă

De ce a fost ucisă Sfânta Muceniță Ecaterina

o imagine cu un munte arid

Moaștele Sfintei Ecaterina au fost mutate de un înger pe Muntele Sinai

Pe vremea împăratului Maximilian, persoanele care refuzau să se închine la idoli erau ucise. Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuși creștinii, a mers și a încercat să-l convingă pe împăratul Maximilian că închinarea la idoli este o deșertăciune. Această încercare a dus-o pe Sfânta Ecaterina în fața unui consiliu compus din 50 de filozofi păgâni. Nici în fața acestuia nu renunță la ideile sale, deși aceștia au încercat din răsputeri să o facă să devină din nou păgână. Deoarece nu a vrut să se lepede de Iisus Hristos, Sfânta Ecaterina a fost supusă la numeroase chinuri. În data de 25 noiembrie 305 a fost decapitată. Moaștele Sfintei Ecaterina au fost mutate de un înger pe Muntele Sinai și au rămas necunoscute până în secolul al IX-lea sau al X-lea.

Atunci au fost descoperite capul și mână stângă. Acestea au fost depuse spre închinare în Mănăstirea Sinai. Un mic fragment din moaștele Sfintei Ecaterina, considerată, în secolul al IV-lea, cea mai frumoasă fată din cetatea Alexandriei, este păstrat în Biserica Sfânta Ecaterina din București.

Comentarii
  • Mai mare bullshit ca asta nici macar Ion Creanga nu a putut scrie

  • Daca tot publicati articole cu „copy-paste” macar copiati articole care au ca subiect generalitati. Voi publicati astazi 27 nov articolul cu titlul „Creștinii ortodocși o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Ecaterina…..” !!!! Titlul a fost valabil pe 25 nov. Astazi 27 nov NU MAI ESTE VALABIL, dar totusi voi il pastrati. Profesionisti nu gluma !!!!! Aveau dreptate cei care va criticau ca faceti jurnalism de taraba !!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *