Prima pagină » Local » Creștinii ortodocşi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei! Sute de mii de pelerini s-au închinat la racla cu sfintele moaște

Creștinii ortodocşi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei! Sute de mii de pelerini s-au închinat la racla cu sfintele moaște

14 oct. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Luni, 14 octombrie 2024, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Ea este cu atât mai cinstită în Moldova, fiind considerată ocrotitoarea regiunii, deoarece moaștele sale sunt păstrate la Iași din anul 1641. An de an, cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva, sute de mii de pelerini din toate colțurile țării vin la Iași pentru a se închina la racla cu sfintele moaște.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat, din Tracia (Istanbulul de astăzi), și a îmbrățișat credința creștină de când era încă un copil. Se spune că atunci când avea doar 10 ani, Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Măntuitorului:

„Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte au făcut-o pe Parascheva să-și dăruiască hainele săracilor. La scurt timp după acest episod, Parascheva a decis să se retragă în pustiu, undeva în ținutul Pontului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Aici a petrecut 5 ani, iar apoi a plecat spre Țara Sfântă, cu gândul de a-și petrece acolo tot restul vieții. Parascheva a viețuit, pentru un timp, într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului. Pe când avea 25 de ani, într-o noapte, i-a apărut în vis un înger care i-a transmis să se întoarcă în locurile natale. În legătură cu acest episod, Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa:

„Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. Astfel, din Constantinopol a plecat spre Epivat, fără să spună cuiva încotro merge și cine este. Odată ajunsă pe tărâmurile natale, și-a dat sufletul. Trupul său a fost îngropat fără să se știe a cui este. Peste ani, tradiția spune că un marinar a murit pe o corabie, trupul său fiind mai apoi aruncat în mare. A fost însă purtat la țărm și descoperit de un sihastru care i-a rugat pe niște creștini să-l înmormânteze după rânduială. Când acei creștini au săpat groapa, au dat însă peste trupul Sfintei Parascheva, care nu era putrezit și era înmiresmat. Cu toate acestea, lângă trupul său l-au pus și pe cel al marinarului. În noaptea următoare, în visul unuia dintre cei care au săpat groapa, i-a apărut o împărăteasă care era înconjurată de îngeri. Unul dintre îngeri i-a mustrat pe creștini pentru că nu a scos din pământ trupul Paraschevei și i-a poruncit să-l ia și să-l așeze la loc de cinste. Creștinii au înțeles că este vorba de un semn dumnezeiesc, așa că au așezat trupul Sfintei Parascheva în Biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia.

De îndată, în zonă au început să aibă loc vindecări minunate. Și la Iași, unde sunt acum păstrate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost săvârșite numeroase minuni.  În 1950, o tânără bolnavă de leucemie s-a vindecat în chip miraculos, după ce întreaga familie s-a rugat timp de 2 luni, cu evlavie, la Sfânta Parascheva.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva la Iași

În data de 14 octombrie 1238, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate la Târnovo, fiind așezate în biserica cu hramul Maicii Domnului. Au rămas aici până în anul 1393, când Bulgaria a fost cucerită de turci, iar lăcașurile de cult creștine au fost transformate în moschei.

Atunci, moaștele au fost mutate la Vidin, unde au rămas pentru 5 ani. În anul 1396, după bătălia de la Nicopole, moaștele Sfintei Parascheva au ajuns la Belgrad. În 1521, când sultanul Suleiman Magnificul a cucerit Belgradul, moaștele au fost mutate la Constantinopol și au fost așezate în Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. După transformarea acestei biserici în moschee, moaștele au fost mutate în mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfântul Dumitru de la Xiloporta (1597) și Sfântul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601). Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns la Iași datorită domnitorului Vasile Lupu. În timpul ctitoriei Bisericii Sfinții Trei Ierarhi, domnitorul a făcut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol, ca moaștele Sfintei Parascheva să fie strămutate la Iași. Pentru aceasta a fost necesar să plătească toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, și astfel, patriarhul Partenie I și membrii Sinodului au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu și așezate, pe 14 octombrie 1641, în Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi.

În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Astfel, an de an, cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sute de mii de pelerini din toate colțurile țării vin la Iași pentru a se închina la racla cu sfintele moaște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`