Prima pagină » Local » Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, duminică, pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – FOTO

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, duminică, pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – FOTO

01 iun. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Duminică, 2 iunie 2024, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, într-o familie de origine greacă, din Trapezunt. În prima parte a tinereții, Ioan se îndeletnicea cu negoțul, motiv pentru care călătorea foarte mult în zona Mării Negre. În timpul acestor călătorii, își mărturisea credința în Isus Hristos. Din această cauză, a început să fie pizmuit de mulți comercianți, între aceștia situându-se și neguțătorul apusean Reitz, care se împotrivea fățiș credinței creștine.

În timp, Reitz a început să-l urască din ce în ce mai mult, încât făcea tot posibilul să-l ucidă pe tânărul Ioan. Reitz a profitat de faptul că Ioan se afla în Cetatea Albă, ocupată atunci de tătari, și i-a spus eparhului cetății că tânărul își dorește să treacă la religia străveche a tătarilor. Chemat de eparh, care era foarte încântat de decizia acestuia de a renunța la credința creștină, Ioan și-a dat seama că se află într-o situație delicată. Cu toate acestea, mânat de imboldul puternicii sale credințe creștine, Ioan i-a spus eparhului că nu vrea să renunțe la creștinism.

„Preaputernice eparhe, vorbele care ți s-au spus despre mine sunt mincinoase, sunt iscodiri răutăcioase. Eu nu voiesc să disprețuiesc bunătatea pe care mi-ai arătat-o, dar nu pot să mă lepăd de Hristos «lumina lumii»”.

Eparhul a considerat cele spuse de Ioan drept o ofensă la adresa credinței tătărești. Astfel, a decis ca să-l supună pe tânăr la o mulțime de munci groaznice. Toate acestea, în loc să-l facă pe Ioan să renunțe la credința sa, l-au întărit. Văzând că Ioan nu cedează în ciuda tuturor caznelor, eparhul a încercat să-l ispitească pe tânăr, promițându-i că îi va aduce cei mai pricepuți medici, pentru a-i vindeca rănile.

Ioan nu a cedat însă nici de această dată, ci a spus: „…nu te îngriji de rănile trupului meu, căci prin cele stricăcioase se dobândesc cele netrecătoare. numai cel ce rabdă până la sfârșit se va mântui”. Acest vorbe l-au înfuriat și mai tare pe tătar, care a poruncit ca Ioan să fie aspru torturat. Tânărul creștin a fost legat de coada unui cal și târât pe caldarâm. Deși trupul îi era sfâșiat de pietrele străzilor, buzele-i șopteau rugăciuni către Atotputernicul. Asta l-a determinat pe unul dintre chinuitori să-și scoată sabia și să-i taie capul.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este sărbătorit an de an, în data de 2 iunie

moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava

În anul 1783, moaştele sale au fost luate de la Zolkiew şi aduse la Suceava, după un exil de 97 de ani

Tătarii nu au permis ca trupul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava să fie înmormântat după credința creștinească, dar a fost tămâiat de trei îngeri trimiși de Dumnezeu pe pământ. Îngerii au fost văzuți de un tătar care a crezut că aceștia sunt preoți creștini ce au nesocotit porunca eparhului cetății, așa că a scos arcul și săgețile și a tras asupra lor, însă mâinile i-au devenit inerte.

Văzând toate aceste minuni, eparhul le-a permis creștinilor să ridice trupul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, care a fost înmormântat în cimitirul din Cetatea Albă. În 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât generalizarea cultului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, cu zi de pomenire 2 iunie, însă fără a se neglija ziua de 24 iunie când, potrivit potrivit tradiţiei istorice, în 1783, moaştele sale au fost luate de la Zolkiew şi aduse la Suceava, după un exil de 97 de ani, dată consfinţită de vrednicul de pomenire Silvestru Morariu Andrievici, mitropolit al Bucovinei (1880-1895).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025