Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Teodor cel Sfințit! Ce rugăciune se poate rosti în această zi
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Teodor cel Sfințit! Ce rugăciune se poate rosti în această zi

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Teodor cel Sfințit! Ce rugăciune se poate rosti în această zi

16 mai 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

Joi, 16 mai 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Teodor cel Sfințit, fostul ucenic al Sfântului Pahomie cel Mare. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. În aceeași dată se celebrează și Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

Cine a fost Sfântul Teodor cel Sfințit

Sfântul Teodor cel Sfințit s-a născut în Tebaida de Sus, într-o familie de păgâni. Acesta a părăsit casa părintească la vârsta de 14 ani, a ales viața monahală, fără știrea părinților, iar mai apoi a mers să viețuiască în mănăstirea Sfântului Pahomie. Câțiva ani mai târziu, vor îmbrățișa credința creștină mai mulți membrii ai familiei sale, mama și fratele său, Pafnutie, alegând să se călugărească.

Mama Sfântului Teodor cel Sfințit a mers în mănăstirea în care viețuia fiul său cu o mulțime de scrisori din partea episcopilor din zonă, prin care i se cerea lui Pahomie să-l lase pe Teodor cel Sfințit să revină la viața laică. În ciuda încercărilor sale, Sfântul Teodor cel Sfințit i-a transmis femeii nu doar că nu vrea să se întoarcă acasă, ci că nici nu vrea să o vadă. Astfel, femeia nu a vrut să mai meargă acasă, ci a ales să-și trăiască restul vieții într-o mănăstire de fecioare:

„De va voi Dumnezeu, voi vedea pe fiul meu între sfinții părinți și îmi voi dobândi sufletul pentru dânsul”.

Când a împlinit 25 de ani, Sfântul Teodor a fost ales de dascălul său, Sfântul Pahomie cel Mare, însoțitor în drumurile pe care acesta le făcea la mănăstirile aflate sub ascultarea sa. A fost hirotonit preot la vârsta de 30 de ani (de aici și numele de „cel sfințit”, adică preotul), dându-i conducerea mănăstirii din Tebaida, iar Sfântul Pahomie s-a mutat la mănăstirea din Pamvo.

Sfântul Pahomie a încetat din viață în anul 1724, iar în locul său a fost numit Sfântul Teodor cel Sfințit. Acesta a fost ridicat de către obște stareț al tuturor mănăstirilor întemeiate de Sfântul Pahomie. Sfântul Teodor cel Sfințit a fost unul dintre marii părinți nevoitori ai Egiptului și a trecut la cele sfinte la 16 mai 367.

Ce rugăciune pot rosti creștinii în această zi de sărbătoare

În data de 16 mai 2024, când este sărbătorit Sfântul Teodor cel Sfințit, creștinii ortodocși pot rosti o rugăciune specială.

„Cel ce ești cu numele darurilor celor dumnezeiești, primind har dumnezeiesc din luminatele vistierii cele ce nu se cheltuiesc, dă-mi mie dar celui ce vreau să cânt acum prăznuirea ta cu cântări de laudă, pururea pomenite.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Cugetând cu osârdie legea cea preacurată, cu totul te-ai făcut curat și lămurit părinte; și ocârmuindu-te însuți cu cuvântul cel preacurat, te-ai arătat vas prealuminat și sfințit al curăției, pururea fericite.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Omorându-te lumii și petrecând pe pământ viață întocmai ca un înger, cugetătorule de Dumnezeu părinte, cu dreaptă credință ai urmat Celui ce a răsărit din pântece fecioresc, ridicându-ți Crucea pe umeri, pururea pomenite”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *