Vineri, 13 decembrie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce albastră, așa cum se întâmplă în cazul tuturor sfinților români.
Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolit al Moldovei în perioada 1671 – 1693
Sfântul Dosoftei a fost mitropolitul Moldovei între anii 1671 – 1693 și este cinstit de Biserica Ortodoxă, anual, în data de 13 decembrie. Dosoftei s-a născut în anul 1624, în Suceava, primind la botez numele de Dimitrie. Părinții săi, Misira și Leontie Barila, au fost doi români drept credincioși. După terminarea studiilor elementare, tânărul Dimitrie ajunge la Iași, unde se înscrie la Colegiul de la Trei Ierarhi, unde va învăța gramatica, retorica, dialectica, muzica, geografia, astronomia și teologia. După finalizarea studiilor la Iași, Dimitrie a urmat studiile Școlii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Liov, Polonia. Aici, va învăța ucraineană, greacă, latină, slavonă bisericească și polonă. În anul 1649, Dimitrie a revenit în țară și a intrat ca frate la Mănăstirea Probota, iar în urma tunderii în monahism a primit numele de Dosoftei. Acesta a petrecut în mănăstirea din Suceava, s-a îndeletnicit cu cele duhovnicești, dar și cu munca intelectuală. Astfel, în anul 1650, Dosoftei a tradus în limba română „Istoriile lui Herodot”. În anul 1658, Dosoftei a fost ales și hirotonit episcop de Huși, iar mai apoi, după numai doi ani, este numit episcop de Roman.
După 11 ani petrecuți în scaunul arhieresc, Dosoftei este ales mitropolit al Moldovei. Mitropolitul Dosoftei a făcut mari eforturi ca slujbele să fie înţelese de credincioşi, deoarece, la vremea aceea, în biserici se slujea fie în greceşte, fie în slavonă, iar aceste limbi nu erau cunoscute de către oamenii de rând. Astfel, mitropolitul a tradus în română cele mai importante cărţi de slujbe religioase, precum „Psaltirea în versuri”, „Dumnezeiasca Liturghie”, „Psaltirea de-nţăles”, „Acatistul Născatoarei de Dumnezeu”, „Molitfelnic de-nţăles”, „Viaţa şi petrecerea sfinţilor”, dar a fost şi primul traducător în româneşte al unor carţi din literatura dramatică şi istorică universală, şi primul cărturar român care a copiat documente şi inscripţii. De asemenea, Dosoftei este cunoscut drept o personalitate a vieţii culturale şi spirituale româneşti şi pentru traducerile sale din literatura patristică şi pentru contribuţia sa la formarea limbii literare româneşti.
Mitropolitul Dosoftei a fost canonizat în anul 2005
În anul 1686, când armata poloneză a regelui Sobietski se retrage din Moldova, mitropolitul Dosoftei a fost luat ostatic de soldaţii polonezi, astfel că îşi petrece restul vieţii în exil. De teama de a nu fi profanate, mitropolitul a luat cu sine în exil şi moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care au rămas astfel în Polonia până în anul 1783. Mitropolitul Dosoftei a încetat din viaţă în data de 13 decembrie 1693 şi a fost înmormântat la Biserica „Naşterea Domnului” din Zolkiew, Ucraina.
Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost aprobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în data de 14 octombrie 2005, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.