Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, tămăduitorul bolnavilor și demonizaților – FOTO

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, tămăduitorul bolnavilor și demonizaților – FOTO

05 dec. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

În data de 5 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, care este tămăduitor pentru bolnavi și demonizați. Sărbătoarea este trecută în calendar cu cruce neagră și, deși este zi de post, creștinii ortodocși au dezlegare la pește

Sfântul Sava cel Sfințit a fost cinstit ca sfânt încă din ceasul morții sale și este văzut și astăzi ca un ocrotitor al bolnavilor. În rândul creștinilor ortodocși există credința că Sfântul Sava acordă protecție împotriva bolilor copilăriei, în special pojarul sau vărsatul de vânt, dar îi protejează pe oameni și de cele contagioase, precum febra tifoidă. Pentru a beneficia de protecția sfântului, creștinii, mai cu seamă femeile, trebuie să cinstească praznicul său.

Cine a fost Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit și de ce este considerat tămăduitor al bolnavilor și demonizaților

icoana cu Sfantul Sava cel Sfintit

Sfântul Sava cel Sfințit a fost cinstit ca sfânt încă din ceasul morții sale

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit s-a născut în anul 438, în localitatea Mutalasca, Capadoccia, și a trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mic. La vârsta de 8 ani, a intrat în Mănăstirea Sfântul Flavian, unde a viețuit până la vârsta de 18 ani. Deși părinții săi își doreau foarte mult să-l ia acasă, Sfântul Sava a ales să plece la Ierusalim și a ajuns la o mănăstire condusă de Sfântul Eftimie cel Mare, unde a rămas până la vârsta de 30 de ani.

În 473, Sfântul Sava s-a retras într-o peșteră situată lângă Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan, pe care o părăsea doar în zilele de sâmbătă, când mergea la mănăstire pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Cinci ani mai târziu, în 478, sfântul s-a așezat într-o peșteră de pe stâncile Văii Kedron. În 491 a fost hirotonit preot pe seama mănăstirii de către patriarhul Salustiu al Ierusalimului. După 3 ani a fost rânduit arhimandrit de același patriarh.

Astfel, Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit avea autoritate peste toate mănăstirile din Palestina. Tot mai mulți ucenici au început încetul cu încetul să se adune în jurul peșterii sale, iar astfel a luat naștere Mănăstirea Lavra Sfântului Sava cel Sfințit. După ani întregi petrecuți în post, rugăciune și nevoințe, Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit a trecut la cele veșnice în data de 5 decembrie 532, la vârsta de 94 de ani. Pe durata vieții sale, sfântul a tămăduit nenumărați bolnavi și demonizați.

Moaștele Sfântului Sava sunt păstrate într-o raclă de sticlă

icoana cu Sfantul Sava cel Sfintit

Trupul sfântului este îmbrăcat în veșminte monahale și preoțești

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit a fost îngropat într-o curte aflată între cele două biserici vechi ale Lavrei sale. Au rămas acolo până în timpul Primei Cruciade, când au fost luate și duse la Veneția, fiind așezate într-o biserică închinată Sfântului Anatolie. Au rămas la Veneția aproape un secolul, până când, pe 10 octombrie 1965, o delegație a Patriarhiei Ierusalimului a mers la Veneția și a adus la Ierusalim moaștele Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit. Acestea au fost mutate atunci într-o raclă de argint.

În octombrie 2018, cu prilejul împlinirii a 53 de ani de la aducerea moaștelor sfântului la Ierusalim, în prezența Preafericitului Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, moaștele Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit au fost înlocuite cu veșminte noi, iar racla în care acestea erau depuse a fost schimbată. Astăzi, moaștele Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit sunt așezate într-o raclă de sticlă, care este depusă în naosul bisericii mari.

Trupul sfântului este îmbrăcat în veșminte monahale și preoțești. Deoarece Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit îi tămăduiește pe creștini de boli și de alte neputințe trupești și sufletești, împrejurul raclei au fost depuse numeroase obiecte de preț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024