Prima pagină » Eveniment-Social » Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic! Cei doi au fost uciși în aceeași zi, deoarece nu au vrut să se lepede de Hristos
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic! Cei doi au fost uciși în aceeași zi, deoarece nu au vrut să se lepede de Hristos

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic! Cei doi au fost uciși în aceeași zi, deoarece nu au vrut să se lepede de Hristos

13 ian. 2025, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

Luni, 13 ianuarie 2025, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu o cruce albastră. Cei doi au fost uciși în aceeași zi, pentru că nu au dorit să se lepede de credința creștină.

Cine au fost Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic și de ce au fost ei uciși

Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic au trăit în vremea împăratului Liciniu, perioadă în care creștinii erau urmăriți și chinuiți în cele mai crude moduri, pentru că nu doreau să slujească zeilor. Ermil era diacon și a fost descoperit slujind de către ostașii împăratului. El nu se ferea să arate că rugăciunile lui se îndreaptă către Domnul. A stat cu demnitate în fața împăratului și chiar l-a mustrat pe acesta pentru orbirea lui, așa că a fost bătut cu unelte de aramă și întemnițat pentru trei zile, cu gândul că se va răzgândi. A fost chinuit îndelung pentru a se lepăda de Hristos și a sluji zeilor, dar Ermil îl iubea atât de mult pe Dumnezeu, încât a fost încurajat de îngeri să poată suporta toate patimile. Un înger i s-a arătat și l-a întărit în cele ce avea să pătimească, încredințându-l că, în curând, va purta cunună luminoasă. Atunci când împăratul a aflat că Ermil nu s-a răzgândit, a poruncit să fie torturat de șase ostași, iar atunci s-a auzit glas din cer, Domnul spunându-i tânărului că peste trei zile va birui patimile.

Deși au auzit cu toții glasul, ostașii aveau inima atât de împietrită, încât l-au închis din nou pe mucenic și atât de tare l-au bătut, încât i-au sfărâmat pântecele. Tăria de care a dat dovadă Ermil l-a impresionat pe Stratonic, străjerul temniței și prieten al tânărului diacon. Când și-a văzut prietenul cu pântecele deschis, Stratonic nu a mai putut răbda cruzimea și a început să plângă, dându-și pe față dragostea frățească față de Ermil și credința în Dumnezeu. Pentru aceasta, a fost și el bătut cu putere și condamnat la moarte, dimpreună cu Ermil. Au fost puși în mreje și aruncați în apa Dunării, iar trupurile lor au fost găsite trei zile mai târziu, în apropiere de Singhidon (Belgrad), și au fost puse în același mormânt, căci era firesc să fie cinstiți împreună în veșnicie, așa cum au și pătimit împreună în lumea aceasta. Astfel, au ales amândoi să moară pentru dreapta credință și să nu țină seama de durerile și ademenirile la care au fost supuși. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic fac parte din acea categorie a oamenilor simpli care au refuzat să se lepede de Dumnezeu, devenind, în acest fel, purtători de cununi ale biruinței.

Luni, 13 ianuarie, este sărbătorit și Cuviosul Ierarh Iacob, episcop de Nisibe

În data de 13 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc și pe Cuviosul Ierarh Iacob, episcop de Nisibe. Cuviosul Iacob s-a născut şi a crescut în marea cetate a Nisibei. Dorind să viețuiască în liniște, s-a retras în munţi şi s-a supus vitejeşte lipsurilor pustiului, vara fiind ars de soare, iarna, chinuit de ger şi de îngheţ. Se hrănea doar cu ierburi sălbatice, în timp ce setea și-o potolea cu apă. În timp ce s-a luptat cu aceste lipsuri, a dobândit puterea de a vedea cele viitoare; iar din harul Duhului Sfânt a primit puterea de a face minuni. Trecând odată pe o cărare, a văzut câteva femei stând fără ruşine lângă un izvor.

El a făcut ca izvorul să sece, iar femeilor le-a albit părul capului. Rugat fiind, a făcut ca apa să izvorască iarăşi, însă pe femei le-a lăsat cu capul înălbit. Pe un judecător persan, care făcuse o judecată nedreaptă, l-a îngrozit. Căci, aflându-se acolo o piatră mare, sfântul a blestemat-o de s-a zdrobit, aşa că a îngrozit pe cei ce erau de față. Şi, temându-se, judecătorul a înnoit judecata şi a dat hotărâre dreaptă. Nişte scamatori, lăsând să se creadă că unul din ei este mort, au cerut ajutor de la fericitul Iacob, care trecea pe acolo. Iacob l-a ucis cu adevărat pe bărbat, iar apoi a săvârșit minunea de a-l învia. În timp ce era episcop de Nisibe, Iacob a participat la Sinodul de la Niceea, care avea să pună capăt ereziei lui Arie. De-a lungul vieții sale, Iacob a săvârșit numeroase minuni, iar ajuns la adânci bătrâneți, a încetat din viață, și este sărbătorit, an de an, la data de 13 ianuarie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`