Prima pagină » Local » Creștinii ortodocși îi celebrează, pe 9 septembrie, pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Obiceiurile și tradițiile respectate în această zi
Creștinii ortodocși îi celebrează, pe 9 septembrie, pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Obiceiurile și tradițiile respectate în această zi

Creștinii ortodocși îi celebrează, pe 9 septembrie, pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Obiceiurile și tradițiile respectate în această zi

09 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Luni, 9 septembrie, creștinii ortodocși îi celebrează pe Sfinții Ioachim și Ana, cunoscuți ca fiind părinții Maicii Domnului. Această zi este una de mare însemnătate, fiind încărcată și de tradiție și obiceiuri.

Creștinii îi celebrează, pe 9 septembrie, pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana

În calendarul ortodox, pe data de 9 septembrie, sunt celebrați sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria. Aceștia sunt prăznuiți anual, la această dată, imediat după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, de pe data de 8 septembrie. Sfinții Ioachim și Ana sunt cunoscuți în tradiția creștină drept părinții Fecioarei Maria, Maica Domnului. Ei au un rol central în istoria mântuirii, fiind considerați „Bunii Părinți” sau „Strămoșii după trup” ai lui Iisus Hristos.

Sfântul Ioachim provenea din tribul lui Iuda, fiind de neam împărătesc, descendent al regelui David. Era un om foarte evlavios și drept, cunoscut pentru generozitatea sa față de săraci și pentru respectarea legilor lui Dumnezeu. Sfânta Ana era din seminția lui Levi și dintr-o familie preoțească. Numele ei înseamnă „har” sau „binecuvântare”. Era o femeie credincioasă, cunoscută pentru virtutea și rugăciunile ei.

Sfânta Ana s-a căsătorit cu Ioachim încă de tânără, însă abia la o vârstă foarte înaintată a reușit să dea nașterea Fecioarei Maria, cea care va avea să fie mama Mântuitorului Iisus Hristos. Ioachim și Ana au trăit mulți ani, fără a avea copii, în jur de 30 de ani, fapt care, în acea vreme, era considerat o mare rușine. Cu toate acestea, ei nu și-au pierdut credința și au continuat să se roage neîncetat lui Dumnezeu pentru a le dărui un copil. Rugăciunile lor stăruitoare au fost ascultate și un înger le-a vestit că vor avea o fiică, Maria, care va deveni Maica Mântuitorului.

Nașterea Fecioarei Maria a fost percepută ca un mare miracol, iar Ioachim și Ana au fost considerați ca fiind binecuvântați de Dumnezeu pentru credința și răbdarea lor.

Sfinții Ioachim și Ana sunt cinstiți ca exemple de credință, răbdare și rugăciune stăruitoare. Ei sunt văzuți ca modele de părinți care și-au închinat viața lui Dumnezeu, fiind binecuvântați cu darul unei fiice.

Tradiții și obiceiuri pe data de 9 septembrie

Prăznuirea Sfinților Părinți Ioachim și Ana, pe 9 septembrie, este marcată, în tradiția creștină ortodoxă, cu o serie de tradiții și obiceiuri, multe dintre acestea fiind legate de viața de familie, de binecuvântarea copiilor și de rodnicia pământului. În această zi, multe familii se roagă pentru sănătatea și binecuvântarea copiilor lor, dar și pentru bunăstarea căsătoriilor. Sfinții Ioachim și Ana, fiind părinții Maicii Domnului, sunt văzuți ca ocrotitori ai familiilor și ai părinților. În unele comunități rurale, femeile care își doresc copii se roagă cu credință, în această zi, către Sfânta Ana, pentru a fi binecuvântate cu prunci. Se crede că rugăciunile adresate Sfinților Ioachim și Ana sunt deosebit de puternice pentru cei care doresc să aibă copii.

Există credințe populare că, în funcție de vremea din această zi, se pot face predicții pentru toamna care urmează. Dacă ziua este însorită, se crede că toamna va fi una blândă, iar dacă este ploioasă, se așteaptă o toamnă umedă și rece. De asemenea, în această zi, femeile nu au voie să spele cu mâna. Se consideră lipsă de respect către mama Fecioarei Maria. Femeile care nu vor respecta acest lucru, se spune că sărăcesc. Mai mult, munca câmpului sau orice are legătura cu munca în gospodărie este interzisă. Cei care nu vor respecta vor fi pedepsiți cu somnul lung al morții.

Luni, 9 septembrie, creștinii ortodocși îi celebrează pe Sfinții Ioachim și Ana, cunoscuți ca fiind părinții Maicii Domnului. Această zi este una de mare însemnătate, fiind încărcată și de tradiție și obiceiuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *