Prima pagină » Local » Creștinii ortodocși celebrează, pe 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută ca Sfânta Maria Mică! Românii respectă, în această zi, mai multe tradiții și obiceiuri
Creștinii ortodocși celebrează, pe 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută ca Sfânta Maria Mică! Românii respectă, în această zi, mai multe tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși celebrează, pe 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută ca Sfânta Maria Mică! Românii respectă, în această zi, mai multe tradiții și obiceiuri

07 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Duminică, 8 septembrie, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută, în popor, și drept Sfânta Marie Mică și este o zi încărcată de tradiții și obiceiuri.

Zi mare de sărbătoare pentru creștini: Nașterea Maicii Domnului

Anul bisericesc debutează cu o sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, anume Nașterea Maicii Domnului. Sărbătoarea Maicii Domnului este menționată, pentru prima dată, într-un imn scris, în secolul al VI-lea, deoarece, după Sinodul Ecumenic de la Efes, din anul 431, are loc o intensificare a cultului Maicii Domnului, îndeosebi, în Siria. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu reprezintă sfințenia cea mai înaltă, astfel, se cuvenea să fie cinstită în ziua de 8 septembrie, cifră care simbolizează veșnicia deoarece, datorită Fecioarei Maria, Iisus Hristos s-a putut întrupa, apoi a învins moartea și a dăruit oamenilor viață veșnică. Sfânta Scriptură nu oferă prea multe informații despre Nașterea Maicii Domnului, ci acestea ne sunt relevate de Sfânta Tradiție. De asemenea, detalii despre Nașterea Maicii Domnului sunt consemnate și în cărțile de cult si o serie de scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. Tot din Sfânta Tradiție, aflăm că părinții Maicii Domnului au fost drepții Ioachim și Ana, care erau în vârstă și s-au chinuit toată viață să aibă urmași. Deoarece nu aveau copii, într-o zi de sărbătoare, Sfântului și Dreptului Ioachim i-au fost, din acest motiv, refuzate darurile aduse la templu. Astfel, acesta a decis să meargă în munți, unde să postească și să se roage, pentru ca Dumnezeu să se îndure și să le dea un moștenitor.

În același timp, și Ana se ruga, și i-a promis lui Dumnezeu că, dacă va reuși să aibă un fiu sau o fiică, îl va încredința, să slujească celor sfinte. După numeroase rugăciuni, celor doi li s-a arătat Arhanghelul Gavriil și le-a vestit că rugăciunile lor nu au fost trecute cu vederea și că vor avea o fiică. Ioachim și Ana și-au ținut promisiunea, astfel că atunci când Maria a împlinit 3 ani, a fost dusă la Templul sfânt din Ierusalim. Acest eveniment este prăznuit pe 21 noiembrie, ca Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși, cu prilejul Nașterii Maicii Domnului

Pe 8 septembrie, cu prilejul Nașterii Maicii Domnului, creștinii ortodocși respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Tradiția spune că, odată cu Nașterea Maicii Domnului, se încheie vara, iar din acest moment, se dă startul sezonului de recoltare. În ziua de 8 septembrie, există tradiția ca femeile să împartă fructe și legume, strânse din recolta de toamnă. Acestea sunt date de pomană pentru sufletele celor decedați. Astfel, și cei trecuți la vele veșnice se vor bucura de roadele toamnei. O altă tradiție respectată cu prilejul Nașterii Domnului este aceea de a se așeza la icoana Fecioarei Maria o lumânare aprinsă, pentru a fi ferită locuința de foc, vijelii, grindină și alte calamități naturale. Tot cu prilejul zile de 8 septembrie, gospodinele prepară un cozonac, numit „cozonacul Maicii Domnului”. Acest cozonac care are arome și stafide trebuie să fie preparat de persoane bolnave.

Cozonacul preparat va fi rupt de Nașterea Maicii Domnului, jumătate se mănâncă, iar jumătate se aruncă în curtea casei. În timp ce se consumă cozonacul, persoana suferindă trebuie să rostească și câteva cuvinte, precum: „atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră! Pentru boală, un cozonac, pentru mine, vindecare și sănătate!”.  În ziua de sărbătoare, dedicată Nașterii Maicii Domnului, după ce se mănâncă cozonacul, persoana bolnavă trebuie să bea și un pahar de vin.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`