Prima pagină » National » Creșteri semnificative pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2011. În unele cazuri, veniturile se vor dubla

Creșteri semnificative pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2011. În unele cazuri, veniturile se vor dubla

12 iul. 2024, 13:43,
în National

Începând cu 1 septembrie, vor fi creșteri semnificative ale veniturilor pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2011. Evident, totul are legătură cu stagiul de cotizare și cu numărul de ani lucrați. Mai mult, reprezentanții casei de pensii susțin că datorită punctelor de stabilitate, anumite pesnii s-ar putea chiar dubla.

Autoritățile promit că peste trei milioane de pensionari vor avea pensii mai mari începând din luna septembrie, după recalculare. În funcție de venituri și de vechime, dar și de anul ieșirii la pensie, unele pensii vor crește mai mult, altele mai puțin. dar ceea ce este cert este faptul că nicio pensie nu va scădea.

Creșteri semnificative pentru cei care au ieșit la pensie înainte de 2011

Cei mai avantajaţi pensionari din România vor fi cei care s-au retras din activitate înainte de anul 2011, conform noii legi a pensiilor ce va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Recalcularea pensiilor va aduce creşteri semnificative pentru aceşti beneficiari, iar veniturile lor s-ar putea chiar dubla, dacă au muncit mai mult de 25 de ani.

Experţii ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale au colaborat la elaborarea acestei reforme, având ca obiectiv eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii şi aducerea stabilităţii necesare. Implementarea acestei noi legi vine ca urmare a respectării cerinţelor impuse de UE, pentru a evita riscul pierderii unor sume semnificative din fondurile alocate prin PNRR.

Deşi conform formulei de recalculare, aproximativ 1,3 milioane de pensii ar trebui să scadă, reprezentanţii Casei de Pensii şi ai Ministerului Muncii au asigurat ca acest lucru nu se va întâmpla. Indicele de corecţie, introdus prin Legea nr. 263/2010, nu va mai fi aplicat în noua lege a pensiilor, iar cei pensionaţi înainte de 2011 vor fi avantajaţi.

Daniel Baciu, şeful CNPP, a făcut o serie de previziuni pe acest subiect, subliniind importanta stagiului de cotizare pentru creşterea pensiilor. Astfel, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani se acordă puncte de stabilitate, cu un număr variabil în funcţie de stagiul de cotizare. Această măsura vine să aducă echitate şi sustenabilitate în sistemul de pensii din România, în conformitate cu cerinţele europene.

Importanța punctelor de stabilitate acumulate

Totodată, Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, a explicat că nu contează atât de mult meseria, cât contează punctele de stabilitate.

Potrivit acestuia, un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile, din care 9 luni a făcut stagiul militar şi 5 ani a absolvit cursurile facultății la zi are o pensie de 6.563 lei şi 91,25391 puncte realizate.

După indexarea din ianuarie, pensia profesorului a crescut la 7.471 lei, după ce a fost majorată cu 13,8%, adică aproximativ 1.000 de lei în plus. După noua majorare din septembrie, acesta va ajunge la 101,42057 puncte realizate şi o pensie de 8.216 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creştere de 25,18%.

„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate. Câștigă aproape 1.500 de lei numai din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă. El este din categoria aceasta de pensionari în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obținea nimic.

Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieșea cu pensia de puțin peste 7.000 de lei”, a explicat prof. Anton Hadăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *