Creșterea taxelor și impozitelor are efecte devastatoare pentru mediul de afaceri din Iași. Specialiștii spun că va fi redusă puterea de cumpărare, vor fi reduceri de personal și veniturile populației se vor diminua. Antreprenorii din Iași susțin că vor renunța la investiții și la angajări
Specialiștii din domeniul social, din Iași, susțin că anul 2025 va fi unul complicat. Printre noile modificări din 2025 se numără creșterea impozitului pe dividende. Impozitul pe dividende va crește de la 8%, la 10%, conform modificărilor aduse Legii nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal. Noua cotă de impozitare se aplică dividendului brut plătit unei persoane juridice române, iar plata se va efectua până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare plății dividendului. Se reduce plafonul pentru microîntreprinderi. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, plafonul va scădea de la 500.000 de euro, la 250.000 de euro, pentru plata impozitelor. De asemenea, salariul minim în agricultură și industria alimentară a fost majorat, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei, iar salariul minim în construcții rămâne la 4.582 de lei. Dispar facilitățile la salarii pentru IT, construcții, dar și agricultură sau industria alimentară.
Creșterea taxelor și impozitelor are efecte devastatoare pentru mediul de afaceri
Specialiștii susțin că va fi redusă puterea de cumpărare, vor fi reduceri de personal și veniturile populației se vor diminua.
„S-a anunțat de anul trecut un 2025 greu din punct de vedere social și economic, și semne în acest sens au fost de anul trecut – faptul că inflația este una mare în Europa, 5 și ceva la sută. Eurostat a furnizat un raport privind inflația și arată că, la nivelul Uniunii Europene, inflația a crescut în decembrie 2024. Orice schimbare a situației financiare, economice, la nivel european are impact și în România, ca țară membră. O să importăm mai multă inflație. Maxim 3 la sută inflație e ok, chiar stimulativă. Am văzut după pandemie că a fost de 8,9 la sută, iar acum este destul de mare, 5 la sută. Ce înseamnă inflație mare? Creșteri ale prețurilor la bunuri și servicii, putere redusă de cumpărare, investitorii ajustează cheltuielile, reduceri de salarii, personal, care se învârt într-un cerc, în ultimii ani. Avem deficitul acesta bugetar. Statul și-a propus să reducă cheltuielile, vedem ce va fi. În 2024 au fost măriri de pensii și salarii, dar a fost an electoral, care au impact și trebuie corectat. Veniturile oamenilor se diminuează și asta afectează consumul. Va fi un an mai complicat și era de așteptat. Ordonanța «trenuleț» vine cu măriri de taxe și impozite, eliminarea facilităților. Tabloul economic nu e optimist pentru anul în curs”, susține conf. univ. dr. Ciprian Iftimoaei, Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Antreprenorii din Iași spun că își vor restrânge activitatea.
Antreprenorii sunt la un pas de faliment, după o perioadă dificilă
Aceștia au transmis către guvernanți un comunicat prin care susțin că nu sunt binevenite aceste modificări fiscale. Antreprenorii susțin că ultimii ani, după pandemie, au fost dificili pentru mediul economic, iar multe afaceri sunt la un pas de faliment.
„Îți spui în fiecare an, când vii cu bani de acasă, că va fi mai bine anul viitor. Dar nu e așa. E tot mai rău. Nu te obligă nimeni să fii antreprenor, dar nici nu ești ajutat de stat să ai un business și să îl dezvolți. Până la urmă, plătești taxe și impozite statului. Câștigă și el, dacă câștigi tu. Dar se pare că nu se dorește asta. Statul te obligă să lucrezi ilegal, să încalci legea, să poți supraviețui. O să închidem, în cele din urmă, dacă vom fi mereu pe lista neagră a guvernanților. E grav ce se întâmplă. Vor fi efecte devastatoare”, spune Ionuț, proprietarul unei mici cafenele din Iași.
Creșterea taxelor și impozitelor are efecte devastatoare pentru mediul de afaceri din Iași, spun antreprenorii.