Prima pagină » Actualitate » Creșterea salariului minim este o măsură insuficientă, avertizează sindicatele

Creșterea salariului minim este o măsură insuficientă, avertizează sindicatele

17 oct. 2024, 10:30,
George Cristian în Actualitate
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele anunță că creșterea salariului minim este o măsură insuficientă în contextul în care puterea de cumpărare a scăzut vertiginos în ultima perioadă.
Vă aducem aminte faptul că salariul minim brut va fi majorat la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025, iar de acest lucru vor beneficia câteva sute de mii de români.

De ce creșterea salariului minim este o măsură insuficientă?

Liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, vorbește despre cum creșterea salariului minim este o măsură bună, dar insuficientă. Acesta explică faptul că sunt necesare urgent și alte modificări fiscale pentru ca salariile să fie considerate cât de cât normale. Un exemplu în care președintele BNL vorbește despre un dezastru este cel al Poștei Române. În aceste momente sunt 70% dintre salariați care au deja salariul minim. Odată cu creșterea salariilor minime vor rezulta 90% dintre angajați cu acest nivel salarial. Acest lucru înseamnă automat că un dezastru din punct de vedere al politicii salariale pentru că, indiferent de ce vei face, vei avea același salariu:
„Din păcate, este o companie care are vulnerabilităţi în ceea ce priveşte managementul. Astăzi, avem aproape 70% din salariaţi plătiţi din salariul minim, după această creştere de salariu minim, indiferent, aproape, de ceea ce faci ca lucrător în Compania Naţională Poşta Română o să avem undeva 85%, aproape 90% din total salariaţi care vor fi plătiţi toţi pe acelaşi salariu, ceea ce e o catastrofă din punct de vedere al politicii salariale”, a declarat Costin.
Vă mai aducem aminte și faptul că Guvernul a decis recent majorarea tichetelor de masă. Măsura a fost văzută ca o bătaie de joc pentru că valoarea tichetelor de masă a crescu cu 0,04 lei. De majorări vor beneficia și cei care încasează tichete culturale și tichete pentru creșă, în aceste situații creșterea fiind un pic mai mare.

 Impozitarea progresivă trebuie implementată urgent

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a comentat recent că deși măsurile luate reprezintă un pas înainte, acestea nu sunt suficiente. El a amintit că Senatul a votat recent un amendament la proiectul de lege care implementează Directiva europeană privind salariul minim.
 În varianta propusă de Guvern, era prevăzută o marjă de negociere între 50% și 52% în cadrul Comitetului Național Tripartit, însă în urma dezbaterilor din comisie, această marjă a fost modificată la 47%.
În zilele următoare, Camera Deputaților va dezbate și va da votul final pe această lege. Costin a subliniat că, deși măsura este un pas înainte și acceptabilă pentru mediul de afaceri, Blocul Național Sindical propusese o altă abordare, inclusiv un salariu minim de 4.000 de lei, dar cu o schimbare semnificativă în ceea ce privește fiscalitatea.
Cu toate acestea, el a menționat că în prezent nu mai există discuții, nici la nivel guvernamental, nici în cadrul coaliției, despre impozitarea progresivă, pe care el și sindicatul său o consideră o măsură necesară, deși rămân singurii care susțin această idee. Așadar, creșterea salariului minim este o măsură insuficientă, avertizează sindicatele care au oferit și argumente.
Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 octombrie 2024
17 octombrie 2024