Prima pagină » Local » Creșterea numărului de operații prin cezariană provoacă tot mai multe sarcini cu risc în rândul tinerelor. Iată care sunt cele mai grave cazuri – FOTO

Creșterea numărului de operații prin cezariană provoacă tot mai multe sarcini cu risc în rândul tinerelor. Iată care sunt cele mai grave cazuri – FOTO

22 ian. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași observă cum sarcinile cu risc s-au înmulțit îngrijorător. Aceștia sunt puși, de cele mai multe ori, în fața unei urgențe obstetricale, iar cazurile în care o hemoragie extremă poate să ia viața pacientei sunt mari. Factorul care a influențat acest lucru este creșterea numărului de operații prin cezariană

Medicul ginecolog a explicat în detaliu care sunt cele mai mari urgențe obstetricale și ce proceduri se fac pentru a salva atât viața mamei, cât și pe cea a fătului.

„Odată ce placenta este fixată în cicatrice, ea poate rămâne acolo sau să depășească cicatricea, să o invadeze și să treacă dincolo de cicatrice. Când trece dincolo de cicatrice, primul organ din vecinătate pe care-l găsește este vezica urinară, ea poate ajunge inclusiv la nivel de vezică urinară, se numește placentă percreta. Acestea sunt cele mai mari urgențe hemoragice din obstetrică”, subliniază dr. Gabriela Lunguleac, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicii ginecologi ieșeni, puși în fața mai multor sarcini cu risc

copil născut prematur

Aproximativ 10% dintre copiii născuți la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași sunt prematuri

O altă problemă este faptul că astfel de urgențe apar din ce în ce mai des la mamele tinere, a căror vârstă este cuprinsă între 20 și 25 de ani.

„Oferim o importanță deosebită placentelor care sunt jos inserate sau placentelor previa. Acestea sunt definite prin faptul că placentele, în loc să fie localizate înalt față de poziția cu colul uterin, sunt localizate exact în fața capului copilului sau a polului pelvin. În aproximativ 90 la sută din cazuri, copilul iese cu capul, însă există cazuri în care poziția sa este transversă. Mai există anomaliile de aderență ale placentelor, înseamnă placentele localizate în cicatricile uterine. Cu cât crește numărul de nașteri prin cezariană, în antecedente, la o pacientă, cu cât mai multe cicatrici are, cu atât șansa să dezvolte o placentație care să fie localizată în cicatrice este mai mare.

Acolo este o zonă de neovascularizație, și acest tăiat și cusut în repetate rânduri face să apară vase noi care să faciliteze cicatrizarea zonei, este o zonă care devine slabă în structură miometrială, dar bogată în vase, iar placenta se fixează exact acolo, pentru că îi place zona”, declară dr. Gabriela Lunguleac.

Factorul care influențează nașterea prematură, tot mai des întâlnit

gravidă la spital

O altă problemă este faptul că astfel de urgențe apar din ce în ce mai des la tinere

De-a lungul anilor, prematuritatea a crescut considerabil. Aproximativ 10 la sută dintre copiii născuți la Maternitatea „Cuza Vodă”din Iași sunt prematuri. Însă unul dintre factorii care influențează acest lucru este preeclampsia. Medicul ieșean explică faptul că există o singură soluție prin care să se rezolve această afecțiune.

„În schimb, preeclampsia este o stare care se traduce printr-o complicație sistemică a pacientei cu hipertensiune gestațională sau preexistentă sarcinii. Este un cumul de mai mulți factori, și biologici, și clinici, precum edeme şi pierdere de proteine în urină cu debut la peste 20 de săptămâni de sarcină, dar este o complicație a hipertensiunii, dusă de sarcină. Femeile cu hipertensiune cronică şi unele afecţiuni metabolice, precum diabetul, au risc crescut pentru preeclampsie.

Singura soluție este scoaterea placentei după ce femeia naște, pentru că aceasta este factorul care provoacă tensiuni arteriale crescute. O preeclampsie severă se rezolvă doar prin naștere”, subliniază dr. Gabriela Lungulea, medic ieșean, în legătură cu gravidele ale căror sarcini sunt cu risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *