Prima pagină » Actualitate » Creșterea deducerii personale de bază: Ce se întâmplă cu salariul tău în 2025?

Creșterea deducerii personale de bază: Ce se întâmplă cu salariul tău în 2025?

03 dec. 2024, 15:52,
Redacția BZI în Actualitate

Creșterea deducerii personale de bază va crește odată cu creșterea salariului din 2025. De această deducere beneficează în prezent numeroși salariați. Salariul minim brut pe economie va crește de la 1 ianuarie 2025. Guvernul a anunțat că începând cu anul viitor, salariul minim brut va fi de 4.050 de lei.

Vestea proastă este că în pofida faptului că salariile sau pensiile vor crește, anul 2025 se anunță un an greu. Vorbim despre o posibilă înghețare a pensiilor și salariilor în contextul în care legea spune clar acest lucru dacă datoria externă depășește 55% din PIB, acum fiind de 52%.

Creșterea deducerii personale de bază: Ce se întâmplă cu salariul tău în 2025?

Deducerea personală de bază se stabilește în raport cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că orice creștere a acestuia determină automat o majorare a deducerii, explică avocat.net.

Conform prevederilor Codului Fiscal, această deducere reprezintă o sumă care se scade din venitul brut al unui angajat pentru a calcula impozitul pe venit, fiind astfel neimpozabilă. Legea specifică faptul că deducerea personală de bază este aplicabilă pentru persoanele care obțin un venit lunar brut care nu depășește cu mai mult de 2.000 de lei nivelul salariului minim brut pe economie stabilit prin hotărâre de Guvern și valabil în luna respectivă.

Prin urmare, după fiecare majorare a salariului minim brut, și valoarea deducerii personale de bază se ajustează corespunzător, subliniază sursa citată. Odată cu creșterea salariilor, statul român a decis și creșterea pensiilor care vor fi majorate cu aproximativ 12 puncte procentuale, dar și creșterea alocațiilor copiilor sub doi ani care vor ajunge la aproximativ 800 de lei pe lună.

Cum se calculează deducerea personală

Valoarea deducerii personale de bază este influențată de numărul persoanelor aflate în întreținerea angajatului, iar creșterea salariului minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, aduce modificări corespunzătoare. Pentru un angajat fără persoane în întreținere, deducerea personală de bază va reprezenta 20% din salariul brut, ceea ce înseamnă 810 lei (față de 740 de lei în prezent). În acest caz, impozitul pe venit va fi de 163 de lei, iar salariul net va ajunge la 2.574 de lei.

Dacă angajatul are o persoană în întreținere, deducerea va crește la 25% din salariul brut, adică 1.013 lei (comparativ cu 925 de lei anterior). Impozitul pe venit va fi redus la 142 de lei, iar salariul net va fi de 2.595 de lei.

Pentru un angajat care are două persoane în întreținere, deducerea va ajunge la 30% din salariul brut, echivalent cu 1.215 lei (față de 1.110 lei în prezent). În această situație, impozitul pe venit va fi de 122 de lei, iar salariul net va fi de 2.615 lei. În cazul unui angajat cu trei persoane în întreținere, deducerea personală va fi de 35% din salariul brut, adică 1.418 lei (în creștere de la 1.295 de lei). Impozitul pe venit se va reduce la 102 lei, iar salariul net va fi de 2.635 de lei.

Pentru angajații care au patru sau mai multe persoane în întreținere, deducerea va fi de 45% din salariul brut, ceea ce înseamnă 1.823 de lei (față de 1.665 de lei anterior). Impozitul pe venit va fi de doar 61 de lei, iar salariul net va ajunge la 2.676 de lei.

Codul Fiscal definește persoanele aflate în întreținere ca fiind soțul, soția, copiii sau alte rude ale contribuabilului ori ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Aceste persoane trebuie să aibă venituri, atât impozabile, cât și neimpozabile, care să nu depășească lunar 20% din salariul de bază minim brut pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`