Prima pagină » Local » Creștere alarmantă a cazurilor de miopie la copii, din cauza timpului petrecut pe telefoane. Prof. Dr. Camelia Bogdănici: „Ne așteptăm ca, până în 2030, miopia moderată să afecteze cam 35% dintre tineri”

Creștere alarmantă a cazurilor de miopie la copii, din cauza timpului petrecut pe telefoane. Prof. Dr. Camelia Bogdănici: „Ne așteptăm ca, până în 2030, miopia moderată să afecteze cam 35% dintre tineri”

07 nov. 2024, 02:00, 1 ,
Iulia MARIA în Local

Creștere alarmantă a cazurilor de miopie la copii, din cauza timpului petrecut pe dispozitive: „Epidemie de miopie” în rândul tinerilor! În 2024, Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași a realizat cinci transplanturi de cornee pentru pacienți între 48 și 62 de ani, însă o altă problemă medicală atrage atenția: creșterea cazurilor de miopie în rândul copiilor. Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, avertizează că timpul petrecut pe gadgeturi provoacă o „epidemie de miopie” la tineri, iar numărul cazurilor este în creștere

În contextul în care transplanturile de cornee sunt rare și realizate doar în cazuri de urgență, oftalmologii se confruntă cu o problemă de sănătate oculară mai răspândită: tot mai mulți copii vin la consultații cu vicii de refracție, adesea descoperite în grădinițe sau școli. Conform Prof. Dr. Camelia Bogdănici, acest fenomen are o cauză principală, și anume, timpul excesiv petrecut pe telefoane, tablete și calculatoare.

Creștere alarmantă a cazurilor de miopie la copii, din cauza timpului petrecut pe dispozitive: „Epidemie de miopie” în rândul tinerilor

Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, observă o creștere semnificativă a numărului de copii diagnosticați cu miopie.

„Foarte mulți copii vin cu vicii de refracție necorectate care au fost depistate fie la grădiniță, fie la școală”, spune Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Problema este una globală și afectează toate categoriile de vârstă, de la copii la adolescenți.

„Pentru Europa, procentul de copii afectați de miopie s-a dublat, ajungând la 50%. Situația este și mai dramatică în Asia, unde rata miopiei a crescut de la 50% la 65%”, adaugă Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Cifrele sugerează că fenomenul este unul de amploare, iar România nu face excepție.

„La noi, numărul de cazuri aproape s-a dublat, și ne așteptăm ca, până în 2030, miopia moderată să afecteze aproximativ 35% dintre tineri, comparativ cu 20% în anii 2000”, explică Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Această creștere este îngrijorătoare, pentru că miopia poate influența semnificativ calitatea vieții și performanțele școlare ale copiilor.

Utilizarea gadgeturilor contribuie la creșterea miopiei la copii

Expunerea îndelungată la ecrane este un factor determinant al acestei „epidemii de miopie”.

„Copiii folosesc foarte mult gadgeturile, telefoanele mobile, tabletele, jocurile video sau televizorul, și stau ore întregi în fața monitoarelor. Acest obicei contribuie la creșterea numărului de cazuri de miopie”, spune Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Oftalmologul precizează că, în timpul vacanțelor, mulți părinți își aduc copiii la consultații pentru a verifica dacă vederea lor este afectată.

Miopia și astigmatismul miopic sunt printre cele mai întâlnite probleme de vedere la tineri. În trecut, astfel de vicii de refracție apăreau în special la adolescenți, însă acum sunt depistate la copii de vârste tot mai mici.

„Vedem copii foarte mici, cu miopie și astigmatism, iar mulți părinți nu realizează că problemele de vedere se pot agrava în timp dacă nu sunt tratate la timp”, adaugă Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Pentru a încetini progresia miopiei, există soluții oftalmologice moderne disponibile.

„Din fericire, acum există lentile de noapte sau lentile speciale pentru ochelari care ajută la oprirea progresiei miopiei. Acestea au un design special ce formează falduri pe lentilă, care încetinesc dezvoltarea miopiei”, explică Prof. Dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie.

Ea avertizează însă că astfel de lentile trebuie prescrise de un specialist oftalmolog, deoarece nu orice rețetă este adecvată pentru aceste corecții speciale.

Creștere alarmantă a cazurilor de miopie la copii din cauza timpului petrecut pe dispozitive: „Epidemie de miopie” în rândul tinerilor! Oftalmologii subliniază importanța controalelor periodice și a limitării timpului petrecut pe gadgeturi. Într-o lume tot mai dependentă de tehnologie, prevenirea și tratarea precoce a miopiei devin esențiale pentru a proteja vederea copiilor.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
A vrut să plece în vacanţă în Grecia, dar a rămas fără bani şi fără cazare. Frauda care circulă pe Facebook
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Evz.ro
Mesajul de pe WhatsApp care îți fură banii. Capcana care lovește România
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Scenă sfâșietoare! Soția și fiul lui Mihai Leu au cedat, durerea a fost prea mare. Momentul pe care puțini l-au văzut la înmormântare
Dailybusiness.ro
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Cauze principale; genetic…2 divaisuri…3. lumina generata de actualele luminatoare din casa ,comparativ cu vechile becuri,pt cei cu pb de vedere oftalmologii cereau limitarea chiar a vechilor neoane….Ochiul datorita tehnologiei a luminii aflate aproape oriunde nu se mai dezvolta ca pe timpul bunicilor in natura ,si de luat in calcul dela generatie la generatie IFORMATIA SA ZICEM DIN SUBCONSTIENT ;NU MAI TREBUIE UN OCHI PREA BUN CA ESTE AJUTAT –CEI AVIZATI INTELEG APROXIMAREA EXPRIMARII MELE PLUS GENERATIA CU PB URMASII LOR VOR MOSTENI CU POSIBILITATEA CHIAR A ,AGRAVARII DEFICIENTEI VIZUALE !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 iulie 2025
05 iulie 2025