Prima pagină » Coronavirus » Creștere a infectărilor cu COVID-19 în Grecia. Se renunță la măsurile de relaxare?
Creștere a infectărilor cu COVID-19 în Grecia. Se renunță la măsurile de relaxare?

Creștere a infectărilor cu COVID-19 în Grecia. Se renunță la măsurile de relaxare?

11 iun. 2020, 15:45,
în Coronavirus

Creștere a infectărilor cu COVID-19 în Grecia. Grecia este una dintre țările europene care a înregistrat cei mai puţini morţi de coronavirus. Temerile față de o extindere a epidemiei au devenit însă din ce în ce mai mari. Asta, mai ales în ceea ce privește contagierile în rândul persoanelor venite din străinătate.

Aproape 90% dintre greci vor ca turiștii să fie testați pentru noul coronavirus, la intrarea în țara lor, potrivit unui sondaj realizat de institutul demoscopic ALCO, citat de EFE.

Sondajul a fost realizat cu aproape două săptămâni înainte ca Grecia să-şi deschidă frontierele pentru turişti. De luni, 15 iunie, Grecia va începe deschiderea progresivă a aeroporturilor, pe aeroporturile din Atena şi Salonic fiind aşteptate curse din circa 30 de ţări cu evoluţii similare ale epidemiei.

Până acum Grecia a fost una dintre ţările care a înregistrat cei mai puţini morţi de COVID-19 din Europa, cu circa 180 de decese. Teama unei extinderi a epidemiei a devenit însă palpabilă, scrie EFE.

Creștere a infectărilor cu COVID-19 în Grecia. Nu este exclus un pas înapoi

După o curbă epidemiologică descendentă, Grecia a raportat aproximativ o sută de cazuri în doar patru zile. Dintre aceștia, 30 de contagieri în rândul persoanelor venite din străinătate.

În eventualitatea unei reizbucniri a cazurilor, premierul conservator Kyriakos Mitsotakis nu elimină posibilitatea de a face un pas înapoi. Astfel, s-ar putea bloca ridicarea parţială sau temporară a măsurilor de relaxare.

Un episod care a tras semnalul de alarmă a fost o petrecere cu multe persoane. Aceasta a fost organizată recent la un bar din insula Mikonos, destinaţie predilectă a turiştilor din Marea Egee.

Pentru a stabili un precedent, autorităţile au decretat închiderea barului timp de două luni. În plus, au aplicat o amendă de 20.000 de euro.

Totuşi, întrebaţi care este principala lor preocupare în viitorul apropiat, mii de greci chestionaţi într-un sondaj realizat de ziarul ETHNOS şi de postul OPEN TV, 49 % au răspuns că şomajul şi doar 15 % au indicat coronavirusul.

Un procent covârşitor de 70 % au fost de părere că guvernul ar trebui să ia măsuri de întărire a economiei.

Ce se întâmplă cu turiștii români care vin din Grecia

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este încă reticent cu privire la eliminarea perioadei de izolare de 14 zile, începând cu 15 iunie. Asta pentru românii care se vor întoarce din vacanțele petrecute în Grecia.

„Gândiți-vă, dacă este acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? În acest moment noi judecăm la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență fiecare stat în parte. În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai precizat că în momentul acesta dacă cineva pleacă în vacanță în Grecia, la întoarcere intră în izolare: „Da, avem acele 14 zile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`