Prima pagină » Actualitate » Crește vârsta de pensionare? Europa se teme că vor crește costurile vieții!
Crește vârsta de pensionare? Europa se teme că vor crește costurile vieții!

Crește vârsta de pensionare? Europa se teme că vor crește costurile vieții!

08 nov. 2024, 10:15,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ar putea crește vârsta de pensionare în toate ţările europene, inclusiv în România. Experții economici au precizat că un cumul de factori ar putea duce într-adevăr la o astfel de situație. Iată care sunt aceștia, mai exact.

Crește vârsta de pensionare?

Specialiștii susțin că costurile ridicate și îmbătrânirea populației ar putea duce la creșterea vârstei de pensionare. Procesul de îmbătrânire rapidă a populației din Europa obligă statele membre ale Uniunii Europene să aloce mai multe resurse pentru plata pensiilor.

„În Europa vedem chiar mai puternic decât la noi și este mai vechi decât la noi, pentru că de multă vreme Europa a început să-și ia în serios denumirea de «bătrânul continent». Este un bătrân continent acum la propriu, este cel mai vechi continent privind civilizația lumii”, a declarat un reprezentant al Institutului Național de Statistică (INS).

Potrivit acestuia, media de vârstă în Europa a ajuns la 44 de ani, iar acest lucru înseamnă că oamenii trăiesc mai mult, ceea ce este considerat un aspect pozitiv. Cu toate acestea, pe măsură ce trăiesc mai mult, beneficiază și de o pensie mai lungă, iar această perioadă aduce, din cauza vârstei, și o serie de probleme medicale.

Reprezentantul INS a adăugat că, odată cu vârsta, costurile vieții tind să crească, ceea ce implică cheltuieli mai mari pentru sistemele medicale din întreaga Europă, inclusiv din România. În aceste condiții, autoritățile europene iau în considerare posibilitatea extinderii duratei de activitate profesională, nu doar în România, ci și în alte țări europene.

Grecia, măsuri pentru a crește rata natalității

Grecia a început să implementeze măsuri pentru a spori rata natalității. Acestea includ tichete de masă, beneficii pentru îngrijirea copiilor și reduceri fiscale pentru viitorii părinți, guvernul de la Atena fiind dispus să adopte orice strategie pentru a sprijini acest obiectiv. Cu toate acestea, unii experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eficiența acestor inițiative.

Grecia se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate ale fertilității din Europa, o problemă demografică gravă, cauzată de o criză economică prelungită pe parcursul unui deceniu, de emigrarea tinerilor și de schimbările de mentalitate din rândul acestora. Premierul grec a caracterizat situația drept o „amenințare națională” și o „bombă cu ceas” pentru sistemul de pensii al țării.

În prezent, Grecia alocă aproximativ un miliard de euro anual pentru implementarea măsurilor pro-natalitate. Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi financiare, țara a înregistrat în 2022 cel mai scăzut număr de nașteri din istoria sa recentă.

Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat la România TV că vârsta de pensionare va crește progresiv doar la femei, până în 2035, ca să egaleze vârsta de pensionare a bărbaților (65 de ani), pentru că există o directivă europeană în acest sens.

„În ceea ce privește modificarea vârstei de pensionare, noi am venit cu un mecanism, cu o garanție pentru pensionari, că vârsta nu va crește decât dacă se modifică semnificativ speranța de viață. Este important ca pensionarii să știe că este o cerință europeană asumată de România prin PNRR care vizează reforma pensiilor, care spune că până în 2035 vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să crească eșalonat până la 65 de ani”, a spus Simona Bucura Oprescu în legătură creștea vârstei de pensionare.

Comentarii
  • Bucurie mare pentru tineret că s-a descoperit ajutorul social. Nu exista țară pentru bătrâni.

  • este forta de munca bre!

    pai cum bre sa creasca varsta de pensionare in Europa? sunt 10.000.000 de imigranti ce au ajuns in Europa din 1990 incoace. Maroc, Algeria, Alger, Irak, Siria, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Indonezia, s.a. mai pui si cei 3 milioane de romani ce lucreaza in Vestul Europei. este forta de munca bre!

  • cum bre nu e forta de munca? a-ti vazut la Amsterdam cati pro palestenieni porniti pe omor? nu e forta de munca? Merkel și Hollande sunt de vina pentru muslimizarea Europei. au primit arabi din toata Africa si Orientul Mijlociu. de acu o sa belim cariciul toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025