Prețul gigacaloriei, în municipiul Iași, ar urma să crească de aproape 5 ori mai mult, în următorii ani. O estimare făcută de municipalitate a dus la concluzia că prețul gigacaloriei va crește de la 50,93 de euro, în 2022, la 258,71 de euro, în anul 2041. Estimările au fost făcute pe baza unui proiect legat de modernizarea sistemului de termoficare din Iași.
Veste șocantă pentru locuitorii municipiului Iași racordați la sistemul de încălzire! Primăria a demarat un proiect legat de aprobarea planului tarifar al serviciului de termoficare din oraș, pe baza unei investiții cu fonduri europene, proiect care va duce și la creșterea prețului la gigacalorie.
Documentația cuprinde detalii legate de majorarea prețurilor, raportate la transportul materiei prime, a rețelelor de distribuție, dar și la alți factori.
Crește prețul gigacaloriei în municipiul Iași!
Primăria a explicat și cum s-a ajuns la aceste estimări ale prețurilor, pe baza proiectului depus la Ministerul Fondurilor Europene.
„Pe 4 aprilie 2019, a fost depusă la Ministerul Fondurilor Europene, cu adresa de înaintare nr. 37732, aplicația de finanțare aferentă proiectului privind reabilitarea rețelelor termice, a sistemului de termoficare în municipiul Iași, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană, etapa a III-a, care a avut ca documentație anexă și studiul de fezabilitate aprobat prin HCL 46/2019. Ca urmare a analizei aplicației de finanțare transmise, AM POIM a transmis 3 documente de analiză ale documentației aferente”, se arată în proiectul de hotărâre.
În iarna trecută s-au consumat 95.000 de tone de cărbune pentru sistemul centralizat în Iași.
Prețul va fi aprobat de Consiliul Local Iași
Proiectul ar urma să intre în analiza Consiliului Local al municipiului Iași în cursul acestei veri, pentru a fi avizat.
„Pe 8 decembrie 2021, a fost încheiat procesul–verbal nr. 135761, prin care Comisia Tehnico–Economică a avizat și recepționat documentația aferentă investiției din cadrul proiectului menționat. Pe 31 martie 2022, a fost aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico–economici revizuiți ai proiectului privind reabilitarea rețelelor termice, a sistemului de termoficare în municipiul Iași, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană, etapa a III-a. Studiul de fezabilitate aferent proiectului conține ca document–anexă analiza cost–beneficiu, în care au fost analizate componentele prețului pentru energia termică livrată populației în municipiul Iași, ținând cont de nivelul de suportabilitate al tarifului din partea populației, precum și de subvenția care va putea fi suportată din bugetul local al municipiului Iași”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Cum arată noile estimări la prețul gigacaloriei în municipiul Iași
În toamna anului trecut, Primăria Iași a anunțat scumpirea prețului gigacaloriei, o parte din sumă urmând a fi subvenționată de la bugetul local. Conform estimărilor venite și de la autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europene, venitul anual pe o gospodărie este de 10.679 de euro, iar prețul mediu pe gospodărie pentru încălzire este de 2,13 la sută din acel venit. Astfel, suma fără TVA este de 50,93 de euro (253,63 de lei). În 2023, venitul anual pe gospodărie estimat ajunge la 11.358 de euro, iar prețul estimat pentru plata încălzirii ajunge la 2,17 la sută din venit, respectiv 55,70 de euro (280,19 lei).
Prețul va crește treptat până în 2041, an ce cuprinde ultimele estimări. Astfel, la un venit de 18.926 de euro pe an pe gospodărie, căldura va reprezenta 5,22 la sută din consum. Tariful va ajunge la 258,17 euro, adică 1.371,16 lei, sumă fără TVA. Prețul la gigacalorie în Iași va fi suportat și de Primărie.
În 2041 ești ruină de mult tare
Bani bagati in pamant la propriu.Instalatii din anii ’80 si vrei randament de anii 2022.Am centrala de 25 de ani,platesti cat consumi nu te jecmaneste nimeni