Prima pagină » Economic Local » Crește numărul producătorilor tradiționali din Iași recunoscuți pentru preparatele fără E-uri și conservanți
Crește numărul producătorilor tradiționali din Iași recunoscuți pentru preparatele fără E-uri și conservanți

Crește numărul producătorilor tradiționali din Iași recunoscuți pentru preparatele fără E-uri și conservanți

17 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Numărul producătorilor tradiționali din Iași va crește anul acesta, potrivit specialiștilor. Noi dosare sunt analizate de Direcția Agricolă pentru atestarea preparatelor din carne și lapte. În Iași sunt 20 de produse tradiționale

Numărul producătorilor locali din Iași care vor să obțină atestatele tradiționale pentru preparatele fără E-uri și conservanți este în creștere. Specialiștii Direcției Agricole Iași analizează noi dosare depuse de producătorii din Iași care vor să primească certificatul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ar putea fi atestate alte 6 noi produse din carne și lapte. Unul dintre ieșenii care a depus documentația pentru obținerea atestatului tradițional este Andrei Podeanu. Tânărul antreprenor a construit împreună cu soția o afumătoare ca pe vremea bunicilor.

”Noi avem cam 80 la sută din documentație depusă. Am găsit rețeta, tot ce a fost nevoie ca să obținem atestarea tradițională. Rețeta produselor noastre afumate este simplă, exact ca pe vremuri, cu puține condimente. Ar fi o satisfacție personală să obținem acest document și sperăm că, în scurt timp, să facem un eveniment de degustare a acestor produse la noi, la făbricuța din comuna Aroneanu”, spune Andrei Podeanu, producător din Iași.

Povestea din spatele afacerii de familie cu produse afumate a fost prezentată în edițiile anterioare ale cotidianului BZI.

Producătorii tradiționali din Iași respectă unele condiții

Termenul de obținere a atestatului tradițional este cuprins între o lună și 3 luni, în funcție de complexitatea dosarelor. Cel mai important document pe care trebuie să îl aducă producătorii este rețeta veche, de minimum 30 de ani, din județul în care sunt produse preparatele naturale, fără E-uri sau conservanți. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Atestatul tradițional presupune și ca persoana care îl solicită să utilizeze ingrediente din producția locală, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele industriale. În perioada 2014-2022 au fost atestate tradițional 20 de produse din Iași.

Cele mai multe produse tradiționale din Iași sunt din carne

”Cârnații gustul bunicii”, ”Pastrama țărănească” și ”Costița afumată” sunt produse tradiționale din Iași, făcute după rețetele bunicii, cu atestat de la MADR obținut în anul 2021. Gica Neamțu a atestat tradițional 4 produse, respectiv ”zacusca de ghebe”, ”zacusca de hribi”, ”zacusca de vinete și gogoșari” și ”dulceața de nuci verzi”. Alte produse atestate tradițional sunt ”pastrama de oaie de la Cimpoeșu”, fabricată în comuna Butea, județul Iași, precum și ”chișca moldovenească” și ”chișca cu orez”.
În ceea ce privește produsele de panificație cu atestate de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), acestea sunt ”plăcinte poale-n brâu de la cabană”, fabricate de compania Daspet SRL din comuna Moțca, dar și ”pâine cu maia” de la Magazia Morăriței. Ultimele produse atestate la Iași sunt ”borș din tărâțe, cu leuștean” și ”borș din tărâțe, cu cimbru”.

Producătorii tradiționali din Iași care obțin certificatele recunoscute la nivel național pot face demersuri pentru a obține atestate și la nivel european.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Imagini de la operațiunea secretă făcută de Mossad în Iran. Cum au reușit agenții israelieni să-i atace pe iranieni chiar de pe teritoriul lor
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
observatornews.ro
Zidarii, înlocuiţi de roboţi în România. Lucrează fără oprire şi "cer" 30 de euro pe metrul pătrat
Playsport.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Evz.ro
Schimbare majoră la permisul de conducere. Legea merge la promulgare
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Telenovela Duduianu continuă. Ciprian Pian a făcut pușcărie din cauza fostei concubine. El, din răzbunare, a închis-o într-un portbagaj
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`