Prima pagină » Economic Local » Crește numărul producătorilor tradiționali din Iași recunoscuți pentru preparatele fără E-uri și conservanți
Crește numărul producătorilor tradiționali din Iași recunoscuți pentru preparatele fără E-uri și conservanți

Crește numărul producătorilor tradiționali din Iași recunoscuți pentru preparatele fără E-uri și conservanți

17 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Numărul producătorilor tradiționali din Iași va crește anul acesta, potrivit specialiștilor. Noi dosare sunt analizate de Direcția Agricolă pentru atestarea preparatelor din carne și lapte. În Iași sunt 20 de produse tradiționale

Numărul producătorilor locali din Iași care vor să obțină atestatele tradiționale pentru preparatele fără E-uri și conservanți este în creștere. Specialiștii Direcției Agricole Iași analizează noi dosare depuse de producătorii din Iași care vor să primească certificatul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ar putea fi atestate alte 6 noi produse din carne și lapte. Unul dintre ieșenii care a depus documentația pentru obținerea atestatului tradițional este Andrei Podeanu. Tânărul antreprenor a construit împreună cu soția o afumătoare ca pe vremea bunicilor.

”Noi avem cam 80 la sută din documentație depusă. Am găsit rețeta, tot ce a fost nevoie ca să obținem atestarea tradițională. Rețeta produselor noastre afumate este simplă, exact ca pe vremuri, cu puține condimente. Ar fi o satisfacție personală să obținem acest document și sperăm că, în scurt timp, să facem un eveniment de degustare a acestor produse la noi, la făbricuța din comuna Aroneanu”, spune Andrei Podeanu, producător din Iași.

Povestea din spatele afacerii de familie cu produse afumate a fost prezentată în edițiile anterioare ale cotidianului BZI.

Producătorii tradiționali din Iași respectă unele condiții

Termenul de obținere a atestatului tradițional este cuprins între o lună și 3 luni, în funcție de complexitatea dosarelor. Cel mai important document pe care trebuie să îl aducă producătorii este rețeta veche, de minimum 30 de ani, din județul în care sunt produse preparatele naturale, fără E-uri sau conservanți. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Atestatul tradițional presupune și ca persoana care îl solicită să utilizeze ingrediente din producția locală, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele industriale. În perioada 2014-2022 au fost atestate tradițional 20 de produse din Iași.

Cele mai multe produse tradiționale din Iași sunt din carne

”Cârnații gustul bunicii”, ”Pastrama țărănească” și ”Costița afumată” sunt produse tradiționale din Iași, făcute după rețetele bunicii, cu atestat de la MADR obținut în anul 2021. Gica Neamțu a atestat tradițional 4 produse, respectiv ”zacusca de ghebe”, ”zacusca de hribi”, ”zacusca de vinete și gogoșari” și ”dulceața de nuci verzi”. Alte produse atestate tradițional sunt ”pastrama de oaie de la Cimpoeșu”, fabricată în comuna Butea, județul Iași, precum și ”chișca moldovenească” și ”chișca cu orez”.
În ceea ce privește produsele de panificație cu atestate de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), acestea sunt ”plăcinte poale-n brâu de la cabană”, fabricate de compania Daspet SRL din comuna Moțca, dar și ”pâine cu maia” de la Magazia Morăriței. Ultimele produse atestate la Iași sunt ”borș din tărâțe, cu leuștean” și ”borș din tărâțe, cu cimbru”.

Producătorii tradiționali din Iași care obțin certificatele recunoscute la nivel național pot face demersuri pentru a obține atestate și la nivel european.

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit actrița Andreea Raicu
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
David Pușcaș vrea să facă pace cu Luminița Anghel după 10 ani de când au rupt legătura. Fiul adoptiv simte că este „al nimănui!"
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
observatornews.ro
Medic italian, stabilit în România, filmat când cere 30.000 de euro pentru a elibera diplome false. Bărbatul se apără: "Mi-a propus să spun asta"
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
SportpeSurse
Anunțul momentului schimbă polii de putere: „Se face!”. Care sunt condițiile înțelegerii
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi la începutul lunii martie. Livada ta va fi plină de fructe mult mai devreme. Trucul pentru roade bogate
Dailybusiness.ro
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
RomaniaTV
Ministerul Muncii anunţă vouchere de 2,5 milioane!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`