Prima pagină » Economic Local » Crește numărul pensionarilor din Iași care primesc banii pe cardurile sociale, în luna octombrie 2024
Crește numărul pensionarilor din Iași care primesc banii pe cardurile sociale, în luna octombrie 2024

Crește numărul pensionarilor din Iași care primesc banii pe cardurile sociale, în luna octombrie 2024

28 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Numărul pensionarilor din Iași care primesc banii pe cardurile sociale este în creștere după ce s-a mărit plafonul de venituri pentru acordarea ajutoarelor financiare. O nouă tranșă, în valoare de 250 de lei, pentru fiecare beneficiar, va fi virată pe cardurile de alimente

În prima jumătate a lunii octombrie 2024 vor fi alimentate cardurile sociale acordate în programul „Sprijin pentru România”. Pensionarii din Iași primesc 250 de lei, pe care îi pot folosi pentru a achiziționa alimente. Plafonul pentru venituri, până la care se poate beneficia de aceste sume, este de până la 2.210 lei, fiind mărit de la 2.000 de lei, pensia lunară. La nivelul județului Iași, sunt peste 30.000 de beneficiari, iar la nivel național, peste 2 milioane de persoane. Scopul acestui program este de a ajuta persoanele cu venituri mici. Pentru anul 2024, s-a stabilit, prin intermediul OUG nr. 115/2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale pentru modificarea și completarea unor acte normative, acordarea unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027.

Cine sunt beneficiarii celor 250 de lei acordați în luna octombrie?

Pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale, pe suport electronic, pentru alimente şi mese calde, sunt pensionarii sistemului public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei. De asemenea, beneficiază de cardurile sociale și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei. Primesc bani și familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere, ale căror venituri lunare realizate pe membru sunt mai mici sau egale cu 675 de lei, cele monoparentale, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei, familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, dar și cele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare. Sumele încărcate pe carduri vor putea fi utilizate 12 luni de la data încărcării lor. Cei mai mulți bani au fost primiți de beneficiarii din Iași în luna iunie 2024.

Crește numărul pensionarilor din Iași care primesc banii pe cardurile sociale

Cardurile pot fi folosite doar de beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar împreună cu actul de identitate. Următoarea tranșă va fi încărcată pe cardurile sociale în luna august 2024. O pensionară din Iași a reclamat neregulile acestui program. Femeia susținea că așteaptă de un an banii promiși în cadrul programului „Sprijin pentru România”. A primit cardul după un an de la momentul pensionării, iar acesta nu a fost alimentat. Cardurile sunt alimentate, la fiecare două luni, cu 250 de lei, astfel că în 2024 beneficiarii vor mai primi banii de două ori până la finalul acestui an. Astfel, numărul pensionarilor din Iași care primesc banii pe cardurile sociale este în creștere după ce s-a mărit plafonul de venituri pentru acordarea ajutoarelor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`