Prima pagină » National » Crește natalitatea în România! Numărul copiilor nou-născuți ar putea trece în acest an de 200.000

Crește natalitatea în România! Numărul copiilor nou-născuți ar putea trece în acest an de 200.000

25 mai 2021, 18:33,
Bianca Rebegea, în National

Potrivit estimărilor, natalitatea va crește în România. Numărul copiilor nou-născuți ar putea trece în acest an de 200.000, cu un vârf de nașteri în perioada iulie-august 2021.

În următoarele luni, un adevărat „baby boom” se va produce în România. Se pare că pandemia nu a împiedicat dorința românilor de avea copii, ba din contră, perioada de restricții a dus la o creștere semnificativă a numărului de femei care așteaptă un copil. Spre deosebire de luna martie a anului a anunlui 2021, în aceeași lună din 2021 numărul nou-născuților a fost mai mare cu 1749. De asemenea, noile date de la Institutul Național de Statistică dezvăluie faptul că în luna martie 2021 s-a înregistrat naşterea a 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021. Astfel, potrivit unei analize realizate de Frames & Amca Medical, următoarele luni vor duce la creșterea natalității din România.

,,Oamenii au stat mai mult în casă și acest lucru i-a făcut să fie mai atenți și mai preocupați de viața de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorința de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirmă dr. Edu Antoine, conferențiar universitar, de la clinica Amca Medical.

Numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală a crescut. Crește natalitatea în România

În ultimele patru luni, a crescut semnificativ numărul femeilor care au rezervat o vizită prenatală, potrivit datelor clinicii Frames & Amca Medical. Totodată, nici celelalte clinici de specialitate nu stau rău la acest capitol.

,,Dorința de a rămâne înscărcinate le-a făcut pe multe femei să vină să afle cum stau cu sănătatea. Numărul vizitelor la medic a crescut de peste 3 ori, iar cel al sarcinilor confirmate a avansat cu peste 400% față de perioada dinainte de criză’’, arată un raport al clinicii.

Statisticile INS arată că sporul natural negativ a crescut în luna martie 2021 faţă de cel din luna martie 2020 (-16293 persoane în luna martie 2021, față de -10734 persoane în luna martie 2020).

Pe de altă parte, 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1967, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Au venit pe lume 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puțini ca în anul 2019.

Clinica a precizat că cele mai multe femei însărcinate în această perioadă provin din mediul urban, au vârste între 25-39 ani și se află, în cele mai multe cazuri, la primul copil.

,,Gravidele provin, în multe cazuri, din cupluri cu 7-8 ani de relație pentru care, cel puțin până acum, natalitatea nu a reprezentat o prioritate. Am avut și multe femei aflate la al doilea copil, în special în jurul vârstei de 32-36 de ani. În cazul femeilor tinere, cu vârste de până în 25 de ani, natalitatea reprezintă încă un procent redus, cauzele având legătură cu statutul marital, cu condițiile economice și cu focusul pe job’’, arată statisticile.

Fenomenul creșterii numărului femeilor însărcinate a fost anticipat

Creșterea numărului femeilor însărcinate în astfel de perioade era de așteptat, date fiind celelalte perioade de criză prin care a trecut umanitatea. Acest lucru nu se întâmplă doar în România. Astfel că, în Marea Britanie este înregistrat cel mai mare număr de gravide din ultimii 5 ani.

Publicația „La Stampa” a transmis că perioadele de criză, marcate de puternice conotații sociale, oamenii nu mai lasă natalitatea pe locul doi, dorindu-și din ce în ce mai mulți copii. De exemplu, acest lucru a putut fi observat după cel de-al Doilea Război Mondial, după tragedia de la WTC și după tsunami-ul din 2004, din Oceanul Indian.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *