Crescătorii din Iași care vor să obțină subvenția APIA pentru efectivele de suine sau bovine care au întocmit registrul genealogic al rasei trebuie să depună cererile de plată. Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul II, luna iunie a anului 2020, poate fi obținut până la data de 28 iulie 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor din Iași drept subvenții pentru fermele zootehnice 15,5 milioane de euro, subvenții pentru anul de cerere 2019
Crescătorii din Iași care vor să obțină subvenția APIA pentru efectivele de suine, bovine sau caprine/ovine trebuie să depună cererile de plată. Cererile pot fi depuse direct la sediul Centrului județean APIA, unde este depusă cererea inițială anuală, sau transmise de către fermieri prin mijloace electronice (poșta electronică fax) / servicii poștale/ încărcate pe serverul extern pus la dispoziție de APIA (accesibil de pe internet la adresa http://213.177.4.194:8084/ ). Cererea de plată a ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei trebuie să fie însoțită de mai multe documente.
O parte din documentele depuse de crescătorii din Iași la APIA trebuie avizate de Agenția Națională în Zootehnie
Printre documentele obligatorii pe care trebuie să le depună crescătorii din Iași care vor subvenția APIA sunt memoriul tehnic cu activitățile, inclusiv lucrările efectuate pentru realizarea obiectivelor prevăzute în programele de ameliorare și/sau conservare, aprobat de Agenția Națională în Zootehnie (ANZ). De asemenea, lista activităților, inclusiv lucrările și tarifele acestora pentru serviciile prevăzute la art.7 alin.(2) în luna/trimestrul pentru care se solicită ajutorul de stat, avizată de ANZ, trebuie depusă la dosarul unde se află cererea de plată.
Documentele necesare acordării subvenției APIA pot fi transmise electronic, prin Poștă sau pot fi depuse la sediul central APIA
Fermierii din Iași care vor să obțină subvenția APIA pentru fermele zootehnice trebuie să mai depună copia atestatului de producător, în cazul beneficiarilor persoane fizice, sau adeverința emisă de primarul din localitatea unde se află ferma. Un alt document obligatoriu care trebuie depus la APIA Iași este cel care atestă schimbarea formei de organizare a beneficiarului serviciilor contractate, dar și dovada contului bancar activ. Potrivit APIA Iași, documentele transmise vor purta sintagma „conform cu originalul”, însoțite prin semnătura fermierului și vor sta la baza operării/verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a ajutorului de stat și la efectuarea verificărilor administrative ulterioare. Fermierii au încasat în anul 2020 subvenții în valoare de 70 de milioane de euro, bani acordați pentru anul de cerere 2019.
Crescătorii din Iași au încasat pentru anul de cerere 2019 subvenții în valoare de 15,5 milioane de euro pentru fermele zootehnice
Din cele 70 de milioane de euro, suma totală virată de APIA în conturile fermierilor din Iași pentru anul de cerere 2019, suma de 15,5 milioane de euro reprezintă banii acordați crescătorilor din Iași. În campania APIA 2020, derulată în perioada 15 martie-15 iunie 2020, au depus cererile unice de plată 19.965 de fermieri din Iași care exploatează o suprafață de 265.979,15 hectare de teren agricol. Fermierii din Iași vor încasa primele subvenții pentru terenurile agricole sau pentru fermele zootehnice din luna octombrie 2020.
Fermierii din Iași care nu au depus cererile în campania APIA 2020, pâna pe data de 15 iunie, o pot face și după această dată, însă vor fi penalizați. Termenul limită de depunere este 15 august 2020, cu o reducere de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie 2020, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014.