Prima pagină » Economic Local » Crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi. APIA a demarat plățile către sectorul zootehnic
Crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi. APIA a demarat plățile către sectorul zootehnic

Crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi. APIA a demarat plățile către sectorul zootehnic

23 nov. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi, aproximativ jumătate de milion de euro. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a demarat plățile către beneficiarii din sectorul zootehnic. Până în prezent au fost autorizate 10.500 de cereri din Iași și aproape toți fermierii au banii în conturi

Mai sunt 7 zile până la încheierea campaniei de plăți a avansului din subvenții, iar în această perioadă se autorizează și cererile depuse de fermierii din sectorul zootehnic. O parte din crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi, aproximativ jumătate de milion de euro.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură a demarat plățile către beneficiarii din sectorul zootehnic de ieri, iar în această perioadă se autorizează cererile acestor beneficiari. Până în prezent au fost autorizate la plată 10.600 de cereri din Iași, atât pentru sectorul vegetal, cât și zootehnic, iar aproape toți beneficiarii au banii în conturi. Fermierii din Iași care au terenuri agricole pot primi banii și pentru sectorul zootehnic, dacă au ferme cu animale, însă au specificat că sunt și crescători în momentul în care au depus cererea. În plus, crescătorii au început să anunțe pe grupurile de subvenții că plățile au ajuns în conturi, fiind vorba de județele Iași, Prahova, Constanța sau Neamț.

Crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi

APIA le recomandă fermierilor să verifice la Centrul Local APIA de care aparțin dacă a fost emisă decizia de plată pentru măsurile din sectorul zootehnic. De asemenea, a transmis fermierilor că perioada de plată pentru avans nu va depăși data de 30 noiembrie pentru nicio schemă de subvenții care se achită în campania 2023. Crescătorii primesc subvențiile în lei, la cursul de 4,9735 lei pentru un euro, fixat pentru campania 2023. În conturi vor intra în prima tranșă de plată 70 la sută din sumele stabilite oficial pentru campania 2023, astfel: PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte: 338,00 euro/cap de animal adică 1.681,043 lei/cap subvenția integrală în 2023.

Avansul din subvenții este de 271,6 euro, adică 1.176,73 de lei pe cap de animal. Fermierii primesc banii și în măsura  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită, respectiv 279,00 euro/cap de animal adică 1.387,606 lei/cap de animal. Din această sumă avansul din subvenții este de 971,32 lei/cap de vacă. Avansul din subvenții se acordă și în măsura PD-23 Sprijin cuplat pentru venit-bivolițe de lapte, respectiv 169,19 euro/cap de animal adică 841,466 lei/cap, iar avansul este de 589,026/cap de vacă. În măsura PD-24 Sprijin cuplat pentru venit ovine-caprine subvenția este de 16,9448 euro/cap de animal adică 84,2749 lei/cap de oaie sau de capră, respectiv 70 la sută din sumă, adică 58,9924 lei/cap de oaie sau capră.

APIA a plătit peste 7 milioane de euro, avans din subvenții

Fermierii din Iași pot primi banii în conturi în termen de minimum 3 zile și maximum 7 zile de la autorizarea cererii de plată. Astfel, după emiterea deciziei de către Agențiile APIA din toată țara, aceasta este introdusă în sistemul de contabilitate, pentru a se face plata, iar banii să intre efectiv în contul fermierului.

Toate plățile către beneficiari se fac după ce au fost emise deciziile de plată, în ordinea emiterii documentelor, și nu în ordine alfabetică, pe județe sau în funcție de banca unde beneficiarul are contul. Plățile în avans se fac până la 30 noiembrie 2023, iar de la 1 decembrie încep cele finale. O parte din crescătorii din Iași au primit primii bani în conturi, iar în această perioadă urmează și ceilalți beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024