Prima pagină » Economic Local » Crescătorii din Iași ar putea obține un nou ajutor de la stat
Crescătorii din Iași ar putea obține un nou ajutor de la stat

Crescătorii din Iași ar putea obține un nou ajutor de la stat

07 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Programul Bazna și Mangalița ar putea fi lansat și anul acesta de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu mici modificări. Începând din acest an, programul va fi derulat într-o formă complet schimbată care prevede acordarea unei subvenții de 1.200 de lei pe cap de scroafă de la care se livrează purcei și care este înscrisă în Registrul Genealogic al Raselor Bazna sau Mangalița. Fermierii pot obține maximum 20.000 de euro. Pentru a fi eligibili la programul de finanțare cu bani de la stat, producătorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Ce condiții se impun?

Astfel, aceștia trebuie să dețină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să dețină scroafe din rasele Bazna și/sau Mangalița, înscrise în Registrul Genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în Registrul național al exploatațiilor. De asemenea, crescătorii trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum 4 purcei/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap. Toți purceii livrați trebuie să fie identificați potrivit legislației în vigoare. Fermierii sunt obligați să mențină efectivul de scroafe cu care s-a înscris pe toată perioada de derulare a Programului.

Subvenția este mai mare anul acesta

Subvenția de care pot beneficia crescătorii de suine este de 1.200 de lei pe scroafă, pe an, cu condiția comercializării a minimului de 4 purcei/cap de scroafă/an la greutatea minimă de 8 kg/cap. Plata către fermierii eligibili se va face într-o singură tranșă. Pentru a încasa sprijinul de 1.200 de lei pe cap de animal, crescătorii de scroafe trebuie să prezinte documentele care atestă livrarea purceilor. La Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Iași se depun cereri de plată nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la închiderea lunii în care s-a realizat ultima livrare a purceilor, însoțite de mai multe documente. Bugetul total alocat schemei pentru scroafele de Bazna și/sau Mangalița este de 1.000.000 de lei pentru anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *