Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de suine din Iași nu au fost interesați de banii dați de AFIR pentru prevenirea pestei porcine
Crescătorii de suine din Iași nu au fost interesați de banii dați de AFIR pentru prevenirea pestei porcine

Crescătorii de suine din Iași nu au fost interesați de banii dați de AFIR pentru prevenirea pestei porcine

21 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii de suine din Iași nu au depus proiecte la AFIR, în sesiunea deschisă pentru prevenirea pestei porcine africane. Aceștia aveau la dispoziție 6 milioane de euro, iar pentru fiecare proiect primeau 250.000 de euro

Crescătorii de suine din Iași nu au fost interesați de banii dați de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru prevenirea pestei porcine africane. Niciun proiect nu a fost depus în submăsura 5.1, destinată prevenirii și limitării răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității, ce s-a derulat până la finalul anului 2021.

Dacă în anii precedenți, când erau deschise sesiuni de depunere a proiectelor, ieșenii depuneau cereri pentru atragerea de investiții pentru protecția fermelor de pesta porcină africană, în anul 2021 nu a fost nicio solicitare. Sprijinul acordat prin submăsura 5.1 contribuie la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și la reducerea efectelor dezastrelor naturale, a incidentelor adverse și a celor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă. Rata maximă a sprijinului public nerambursabil este de 80 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermierii individuali și de 100 la sută, cheltuieli eligibile pentru grupuri de fermieri.

Crescătorii de suine din Iași au primit 200.000 de euro, de la AFIR

Crescătorii de suine din Iași au solicitat de la AFIR fonduri europene în valoare de 120.000 de euro, în sesiunea deschisă în anul 2020. Banii îi vor primi în decursul acestui an, imediat după ce semnează contractele de finanțare. Crescătorii de suine din Iași au primit, până acum, fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, în submăsura 5.1, derulată și în anul 2019. Fermierii au solicitat banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural.

Una dintre firmele din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro, în cadrul acestei submăsuri, este una dintre cele mai mari ferme zootehnice din Moldova, Latini Com SRL, din Belcești, care aparține italianului Fillipo Latini. Acesta deține cea mai mare fermă de suine din județ, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere a câte 6 luni.

Banii pentru procesarea produselor agricole pot fi solicitați până la 7 februarie 2022

Agricultorii din Iași care vor să mai obțină fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural mai pot depune cererile de finanțare, în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole. Termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit cu o lună, până la 7 februarie 2022. Fondurile alocate în acest program sunt în valoare de 182 de milioane de euro și au fost împărțite în două componente. Astfel, 143 de milioane de euro au fost alocate pentru investiții ce presupun modernizarea și procesarea produselor agricole, iar alte 39 de milioane de euro pentru componenta proteaginoase cum sunt soia, fasole, mazăre.

În situația în care, în cadrul unei componente de finanțare deschisă anul acesta, valoarea publică a proiectelor depuse sau a celor selectate este mai mică decât alocarea din sesiunea respectivă, fondurile neutilizate sunt distribuite către componenta unde sunt mai multe solicitări decât fondurile disponibile. Alte fonduri europene acordate de AFIR au fost pentru crescătorii de suine din Iași, care au încasat 200.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *