Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de suine din Iași au solicitat 120.000 de euro, fonduri europene, pentru prevenirea pestei porcine. AFIR va demara plățile în următoarea perioadă
Crescătorii de suine din Iași au solicitat 120.000 de euro, fonduri europene, pentru prevenirea pestei porcine. AFIR va demara plățile în următoarea perioadă

Crescătorii de suine din Iași au solicitat 120.000 de euro, fonduri europene, pentru prevenirea pestei porcine. AFIR va demara plățile în următoarea perioadă

20 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii de suine din Iași primesc fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, în submăsura 5.1 – „Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile”. Fermierii au solicitat banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural

Fermierii din Iași care cresc suine în mediul rural au solicitat fonduri europene pentru investițiile necesare în prevenirea răspândirii pestei porcine în fermele din Iași. Proiectele depuse în cadrul submăsurii 5.1 sunt destinate prevenirii și limitării răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității.

Sprijinul acordat prin această submăsură va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă. Una dintre firmele din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro, în cadrul acestei submăsuri, este una dintre cele mai mari ferme zootehnice din Moldova, Latini Com SRL, din Belcești, care aparține italianului Fillipo Latini. Acesta deține cea mai mare fermă de suine din județ, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere a câte 6 luni.

Crescătorii de suine, din Iași, primesc fonduri europene pentru prevenirea pestei porcine africane

Proiectul „Investiție în măsuri de biosecuritate la SC Latini Com SRL” depus de investitorul italian a fost aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierul a mai accesat 300.000 de euro, fonduri europene, tot pentru prevenirea pestei porcine africane. Fermierii primesc fiecare 30.000 de euro, suma reprezentând 80 la sută din totalul cheltuielilor eligibile. Acești bani sunt pentru investiții în instalații de dezinfectare și dezinsecție. De asemenea, 100.000 euro vor fi acordați de AFIR pentru investiții în creșterea capacității operaționale a laboratoarelor, prin dotarea acestora și achiziția de mijloace de transport a probelor, în instituțiile publice, și 20.000 euro pentru achiziții de camere frigorifice pentru depozitarea temporară a animalelor sălbatice ucise.

Beneficiarii publici din domeniul sanitar-veterinar, autorități publice care au în administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice și administratori/ gestionari publici ai fondurilor cinegetice, au obținut fonduri pentru prevenirea și limitarea răspândirii pestei porcine africane (PPA). Banii europeni accesați de fermierii și instituțiile publice sunt pentru investiții în creșterea capacității operaționale de prevenire a epizootiilor și combaterea acestora, precum și prin reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă-suine.

Focarele de pestă porcină, la porc domestic, din Iași au fost închise de specialiștii din cadrul DSVSA

În decursul anul 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, toate aceste focare au fost eradicate. În schimb, raportările DSVSA mai arată că sunt încă active cazuri de pestă porcină africană la mistreț. Potrivit specialiștilor din Iași, cu o metodologie de abordare diferită, aceste cazuri care privesc animalele sălbatice se află în continuare sub monitorizare și se întreprind măsuri speciale pentru limitarea răspândirii bolii.

În anul 2020 au fost 87 de cazuri de pestă porcină africană, pe 15 fonduri de vânătoare, din județul Iași. Pesta porcina africană este extrem de contagioasă. Aceasta poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare a animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024