Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de porci și păsări din Iași primesc subvenții în valoare de 5 milioane de euro
Crescătorii de porci și păsări din Iași primesc subvenții în valoare de 5 milioane de euro

Crescătorii de porci și păsări din Iași primesc subvenții în valoare de 5 milioane de euro

07 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii de porci și păsări din Iași vor încasa subvenții în valoare de 5 milioane de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii primesc în această perioadă și Ajutorul național tranzitoriu

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași demarează plățile către crescătorii de porci și păsări. Suma aprobată la plată este în valoare de 5 milioane de euro, pentru beneficiarii Măsurii 14-Plăți privind bunăstarea animalelor–pachet a) porcine și pachet b) păsări, din Campania de depunere a cererilor din anul 2021. Suma totală autorizată la plată, la nivel național, este în valoare de 110,39 de milioane de euro pentru un număr de 480 de beneficiari, din care 40,89 milioane de euro pentru bunăstare porcine şi 69,50 de milioane de euro pentru bunăstare păsări.

Plățile se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4.8683 lei, pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană pentru data de 31.12.2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 2021/C 1/03 din 04.01.2021. Sprijinul financiar are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor.

Fermierii ieșeni primesc și Ajutorul național tranzitoriu

În această perioadă APIA se află în plin proces de plată a ANT-urilor, vegetal și zootehnie. Fermierii au primit de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași Ajutoare naționale tranzitorii solicitate în anul 2021, pentru care se fac plățile în această perioadă. Suma totală plătită în ultimele 3 zile este în valoare de 5.871.926 de lei pentru sectorul vegetal și zootehnic. Astfel, agricultorii care au teren arabil, au încasat 2.528.172 de lei. Ajutorul național tranzitoriu (ANT) plătit cultivatorilor de sfeclă din Iași este în valoare de 329.506 lei. În ceea ce privește sectorul zootehnic, pentru specia bovine-sector lapte, APIA a plătit 1.613.563 de lei, pentru sectorul caprine, 117.641 de lei și ovine, 908.739 de lei.

Plățile la ajutoarele naționale tranzitorii, la fel ca celelalte sume pentru măsurile gestionate de APIA, sunt efectuate în ordinea emiterii deciziilor de plată și intrării acestora în sistemul de contabilitate a Agenției, nu în ordine alfabetică sau în ordinea județelor.

Crescătorii de bovine și porcine din Iași pot să solicite subvenții de la APIA

De asemenea, în această perioadă se depun Cererile Unice de Plată în campania derulată în anul 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a primit de la fermieri, în ultima săptămână, cereri pentru o suprafață cu terenuri agricole dublă față de săptămâna anterioară. Astfel, în perioada 1 martie-1 aprilie 2022, în cadrul ”Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată” APIA a primit 7.625 de cereri pentru 31.148 de hectare. În urmă cu o săptămână erau depuse 4.984 de cereri prin care se solicitau subvenții pentru 15.590 de hectare.

Completarea ”Cererilor Unice de Plată” se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro. Fermierii din Iași vor completa o singură ”Cerere Unică de Plată”, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. De asemenea, începând din acest an fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică. Crescătorii de porcine și păsări pot să solicite subvențiile și anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *