Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de ovine din Iași sunt nemulțumiți de decizia ANSVSA. Fermier: „E grav ce se întâmplă acum”
Crescătorii de ovine din Iași sunt nemulțumiți de decizia ANSVSA. Fermier: „E grav ce se întâmplă acum”

Crescătorii de ovine din Iași sunt nemulțumiți de decizia ANSVSA. Fermier: „E grav ce se întâmplă acum”

23 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Crescătorii de ovine din Iași și din alte județe sunt nemulțumiți de decizia Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de a interzice exportul de animale vii. S-a ajuns în această situație după ce a fost identificat un focar de pestă a micilor rumegătoare la o fermă din Tulcea, unde vor fi gazați 40.000 de miei. Oierii vor să depună plângere penală

Crescătorii de ovine din Iași, dar și din alte județe, sunt în alertă după ce a fost descoperit un focar de pestă a micilor rumegătoare. Fermierii sunt nemulțumiți de decizia autorităților de a interzice exportul de animale vii și vor să depună o plângere penală.

„Fierbe toată țara! Facem plângere la Parchet, la București, pentru decizia ANSVSA de a sacrifica 40.000 de capete de miei din Tulcea. Au apărut două buletine de analize diferite, ANSVSA trebuia să aștepte rezultatele la a treia probă, să izoleze ferma și apoi să ia decizia de a ucide animalele. Ne întâlnim cu o casă de avocatură și facem plângerea mâine (n.r. – 22 iulie 2024). ANSVSA a anunțat la Bruxelles că animalele sunt bolnave și acum taie exporturile de animalele vii. Oierii sunt cu animalele pregătite și acum nu mai pot să vândă mieii. De ce să sufere România, dacă autoritățile nu știu să gestioneze situația. Să se hotărască pe ce boală merg: pesta micilor rumegătoare sau altă boală? Am aflat pe surse că l-au dat afară pe directorul ANSVSA Constanța. De ce, dacă nu e vinovat? Directorul de la ANSVSA Tulcea e vinovat! Aici, e vorba de milioane de lei, bani aruncați. Noi anunțăm Parchetul ca să își facă treaba, să vedem unde au îngropat 40.000 de miei. Boala nu se transmite la om, doar la animal. Dacă era o problemă așa mare, trebuiau să facă analize la toate animalele, să vadă exact câte sunt bolnave. Nu iei o decizie așa rapid”, susține Ioan Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Crescătorilor de Ovine din România.

Crescătorii de ovine din Iași: „E o bătaie de joc la adresa noastră”

Fermierii din Iași susțin că vor avea pierderi financiare însemnate, dacă nu vând mieii.

„E grav ce se întâmplă acum. ANSVSA trebuie să își facă treaba, dar părerea mea e că s-au grăbit să omoare mieii. Noi nu mai putem să vindem nimic acum din cauza lor, pentru că blochează exporturile de animale vii. E o bătaie de joc la adresa noastră și nu stăm cu mâinile în sân. Eu am pregătit mieii, trebuie să-i vând”, spune Petrică, fermier din Iași.

Cea mai mare fermă cu ovine din Iași este a familie Airinei. Primul focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) din România a fost confirmat vineri, 19 iulie 2024, într-o fermă din Tulcea, unde sunt peste 40.000 de oi. PMR este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar poate fi mortală în cazul rumegătoarele mici, ca ovinele și caprinele. La Iași, potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), nu sunt cazuri de PMR.

În Iași, nu mai este niciun focar de pestă porcină în gospodării

În gospodăriile din Iași, nu mai este niciun focar de pestă porcină africană (PPA) de aproape un an. DSVSA le-a stopat și a impus o serie de măsuri de biosecuritate pentru ca porcii din gospodării să nu se îmbolnăvească. Probleme mai sunt la porcii mistreți care transmit ușor boala. Cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 6 ani din cauza pestei porcine africane. Pentru că aceste cazuri de PPA se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, situația este și mai gravă, astfel că specialiștii iau toate măsurile pentru stoparea răspândirii acestui virus. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul situației alarmante din rândul crescătorilor de ovine din Iași, dar și din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *