Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de bovine din Iași primesc banii de la APIA
Crescătorii de bovine din Iași primesc banii de la APIA

Crescătorii de bovine din Iași primesc banii de la APIA

12 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

În jur de 8.000 de fermieri din Iași care dețin aproape 70.000 de vaci în gospodării vor încasa avansul din subvenții în următoarea perioadă. Astfel, dacă fermierii au bifat pe cererea depusă la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași că vor și subvenția pentru bovine, vor primi acești bani de la jumătatea acestei luni. Toți crescătorii de animale din județ care au fost verificați de inspectorii APIA și nu au avut animale lipsă în gospodării sunt pe lista celor ce vor încasa banii. Suma pentru fiecare bovină în parte va fi stabilită până pe data de 15 noiembrie. Anul trecut, sprijinul cuplat încasat de fermieri pentru bovine a fost de aproximativ 300 de euro pe cap de animal.

Cele mai importante scheme de plată

În această perioadă se derulează campania de plată a avansului din subvențiile acordate fermierilor din județ. Acești bani reprezintă 70 la sută din suma totală pe care o primește fiecare agricultor pentru o anumită schemă de plată. Agricultorii primesc banii pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS), care reprezintă 102,6082 euro/ha. De asemenea, agricultorii vor mai primi și banii pentru plata redistributivă pentru intervalele între 1 și 5 hectare (inclusiv 5 ha) și peste 5 hectare și până la 30 de hectare inclusiv. O altă schemă de plată este plata la înverzire, dar și cea pentru tinerii fermierii.

Sumele pe care le vor primi fermierii sunt cuprinse între 18 și 40 de euro pe hectar. Până la sfârșitul lunii noiembrie vor primi banii toți cei 21.000 de fermieri din Iași care exploatează 270.000 de hectare de teren agricol. Până în prezent au fost virate în conturile fermierilor aproape 30 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *