Crescătorii de bovine din Iași, care dețin minimum 3 vaci în exploatație, pot solicita de la APIA ajutorul de COVID-19, până la data de 1 august 2021. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei/tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro
Fermierii din Iași care dețin exploatații cu minimum 3 bovine pot depune la APIA documentele necesare obținerii ajutorului de COVID-19. Schema de ajutor de stat va fi lansată începând cu data de 1 iulie 2021 pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Specialiștii susțin că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemia COVID-19, iar datele statistice arată o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest sector economic.
Astfel, crescătorii de bovine vor încasa 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei/tona de lapte. Bugetul alocat acestei scheme de plată este de 200 de milioane de lei pentru beneficiarii din toată țara. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro, iar dacă fermierii au obținut ajutoare financiare în anul 2020 pentru pierderile cauzate de pandemie, nu mai pot accesa sumele acordate în acest an.
Fermierii din Iași care vor ajutorul de COVID-19 trebuie să fie înregistrați în Registrul Unic de Identificare (RUI) și să dețină cod unic de înregistrate atribuit de APIA
De asemenea, firma care solicită ajutorul financiar nu trebuie să fie în lichidare, reorganizare sau faliment. În cazul persoanei fizice care solicită ajutorul financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru a fi eligibilă la finanțare, nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019.
Valoarea ajutorului de stat se calculează pe baza cuantumului stabilit, pentru fiecare beneficiar, în funcție de numărul de capete de bovine eligibile, la care se poate adăuga și valoarea calculată în funcție de cantitățile de lapte, în tone, produse și valorificate, până la atingerea plafonului de 225.000 de euro. Concret, APIA calculează cuantumul pe cap de animal prin raportarea plafonului la efectivul total de bovine eligibile și cuantumul pe tona de lapte. Fermierii din Iași au obținut subvenții în valoare de 6 milioane de euro pentru animalele din gospodării. Suma totală acordată agricultorilor pentru anul de cerere 2020 este în valoare de 70 de milioane de euro. Ultimele plăți vor fi făcute de APIA până la sfârșitul lunii iunie 2021.
Fermierii din Iași au primit în acest an ajutoare financiare în valoare de 21 de milioane de euro pentru pierderile cauzate de COVID-19
Agricultorii din Iași care au înregistrat pierderi din cauza pandemiei COVID-19 au încasat în acest an ajutoare financiare în valoare de 7.000 de euro/fermă pentru pierderile provocate de pandemie. Fermierii din Iași care au depus cereri în măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, destinată sectoarelor zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi), au primit banii de la APIA, 7.000 de euro/fermă. Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar. Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume.