Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de albine din Iași mai pot depune cererile la APIA până la sfârșitul lunii iulie 2022
Crescătorii de albine din Iași mai pot depune cererile la APIA până la sfârșitul lunii iulie 2022

Crescătorii de albine din Iași mai pot depune cererile la APIA până la sfârșitul lunii iulie 2022

31 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii de albine din Iași mai pot depune cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în Programul Național Apicol (PNA), până la 31 iulie 2022. Valoarea sprijinului financiar alocat anului 2022 pentru PNA, la nivel național, este de peste 60 milioane de lei

Apicultorii din Iași care vor să obțină ajutoarele financiare acordate în Programul Național Apicol (PNA) mai pot depune cererile până la 31 mai 2022. Cererile pot fi depuse de formele asociative apicole legal constituite, care solicită sprijin pentru măsura „Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”, dar și pentru măsura „Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie-remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”. Potrivit lui Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași, interesul apicultorilor pentru banii acordați în cadrul PNA a fost ridicat în ultimii ani.

”În prezent primim cereri în Programul Național Apicol. Sunt depuse 8 cereri de intenție pentru achiziționarea de remorci. Data limită de depunere este 31 iulie 2022”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

Crescătorii de albine din Iași mai pot depune online cererile

Banii pot fi solicitați și pentru achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare. Formularul cererii, împreună cu alte informaţii detaliate privind accesarea Programului Naţional Apicol, se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro, la secțiunea Măsuri de Piață-Apicultură–Anul 2022. Documentele aferente pot fi transmise de fermieri și prin mijloace electronice (poșta electronică, fax etc). Program Naţional Apicol pentru perioada 2020–2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

De asemenea, în cadrul PNA au fost făcute mai multe modificări care să simplifice accesarea ajutoarelor financiare. Astfel, au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atestă autorizarea sanitar-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum și documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide. Apicultorii din Iași care depun cererile trebuie să știe că „produse proteice solide” sunt cele care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite. Apicultorii din Iași au primit în anul 2021 subvenții în valoare de 780.000 de lei.

Apicultorii din Iași vor primi subvențiile până la finalul anului 2022

De asemenea, s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare, de montare și întreținere a acestor mijloace, în locul copiei cărții tehnice. Produsele care sunt considerate echipamente de protecție și pot fi decontate sunt bluze, jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască și mănuși apicole. S-a reglementat faptul că membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanță să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul PNA, evitându-se astfel crearea de condiții artificiale. De asemenea, apicultorii pot fi excluși de la plata subvenției dacă refuză controlul la fața locului, precum și pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că în ultimii ani s-au dezvoltat afacerile cu miere bio.

Crescătorii de albine din Iași vor afla cuantumul ajutorului financiar după ce vor va expira perioada de depunere a cererilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`