Prima pagină » International » Cresc tensiunile între China și Taiwan: „Suntem mai capabili ca niciodată să încheiem reunificarea”
Cresc tensiunile între China și Taiwan: „Suntem mai capabili ca niciodată să încheiem reunificarea”

Cresc tensiunile între China și Taiwan: „Suntem mai capabili ca niciodată să încheiem reunificarea”

20 aug. 2024, 19:40,
în International

China este convinsă că va obține „o reunificare completă” cu Taiwanul, pe care îl consideră parte integrantă a teritoriului său, a afirmat un înalt oficial al Partidului Comunist Chinez într-o conferință organizată la Hong Kong, conform informațiilor furnizate de AFP, citate de Agerpres.

La această întâlnire anuală, intitulată „Promovarea reunificării pașnice a Chinei”, au participat peste 1.200 de oficiali politici și personalități pro-chineze din China continentală, Hong Kong, Taiwan și comunitățile chineze din străinătate. Evenimentul s-a desfășurat la Hong Kong pentru prima dată în ultimii 14 ani, potrivit organizatorilor.

„Astăzi, (…) suntem mai încrezători și mai capabili ca oricând să realizăm reunificarea”, a declarat Shi Taifeng, șeful Departamentului pentru Frontul Unit al Muncii (UFWD).

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale

UFWD, organizatorul conferinței, are ca responsabilitate dialogul cu minoritățile etnice, grupurile religioase și comunitățile chineze din străinătate în legătură cu problemele legate de Hong Kong, Macao, Tibet, Xinjiang și Taiwan.

China consideră Taiwanul, care are propriul guvern, propria armată și propria monedă, drept una dintre provinciile sale și a subliniat că nu va exclude utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

În discursul său, Shi a avertizat că situația din strâmtoarea Taiwan este „gravă și complexă”, acuzând guvernul noului președinte taiwanez Lai Ching-te și Partidul Democrat Progresist de provocarea nejustificată a tensiunilor între cele două maluri.

„Totuși, timpul și evenimentele continuă să favorizeze cei care susțin reunificarea națională”, a adăugat el.

China menține o prezență militară aproape zilnică în jurul Taiwanului, desfășurând drone, avioane de luptă și nave de război în apropierea insulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *