Prima pagină » Actualitate » Cresc tensiunile dintre Serbia şi Kosovo. Guvernul sârb va cere permisiunea de a desfăşura trupe în Kosovo

Cresc tensiunile dintre Serbia şi Kosovo. Guvernul sârb va cere permisiunea de a desfăşura trupe în Kosovo

16 dec. 2022, 15:15,
în Actualitate

Cresc tensiunile dintre Serbia şi Kosovo, în contextul în care preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic a anunţat că va cere comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii permisiunea de a trimite în Kosovo până la 1.000 de poliţişti şi personal militar. Anterior, ambele state au fost îndemnate să detensioneze situația din regiune.

Pentru prima dată după rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ce a pus capăt războiului din 1998-1999, Serbia solicita desfăşurarea de trupe în Kosovo.

Cresc tensiunile dintre Serbia şi Kosovo. Guvernul sârb va cere permisiunea de a desfăşura trupe în Kosovo

Decizia de a trimite trupe militare în Kosovo a fost anunţată chiar de preşedintele Serbiei.

„Guvernul va cere revenirea a sute, dar nu mai mult de 1.000 de trupe de armată şi poliţie”, a spus Vucic, adăugând că va trimite solicitarea prin e-mail şi o va înmâna fizic KFOR, misiunea NATO în Kosovo, vineri la un punct de trecere a frontierei.

Totodată, acesta a menţionat că nu se aşteaptă să primească un răspuns pozitiv în acest sens. Decizia de a trimite trupe a venit după ciocnirile între autorităţile e la Kosovo şi sârbii din regiunea de nord, care reprezintă o majoritate în regiune.

„Asistăm cu toţii la ameninţarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo”, a declarat joi preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, parlamentului la Pristina.

Întrucât trebuie să îşi completeze procesul de aderare la Uniunea Europeană, Serbia trebuie să rezolve problemele cu Kosovo, statul care, de altfel, a anunţat oficial cererea de aderarea la UE. În 2008 Kosovo şi-a declarat unilateral independenta faţă de şerbia, cu sprijin occidental. Totuşi, independenta statului nu a fost recunoscută în unanimitate.

Deşi ambele părţi au convenit asupra unui dialog în 2013, nu s-au înregistrat progrese în această direcţie.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene a făcut apel către Kosovo şi Serbia să detensioneze situaţia din regiune

În această ordine de idei, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borell, a cerut statelor să detesioneze situaţia din regiune, după ce protestatarii sârbi din nordul Kosovo au blocat principalele drumuri.

„Ştiu că cele două părţi sunt dispuse să detensioneze situaţia şi le cer insistent să facă asta”, a declarat Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

Sârbii din regiunea de nord opun o rezistenţă violentă, organizând proteste masive. Ultimele proteste au fost declanşate de arestarea unui fost ofiţer de poliţie, care a făcut parte din masa sârbilor demisionari din forţele de ordine în ultima lună. De altfel, Pristina a cerut sârbilor să renunţa la plăcile de înmatriculare sarbaesti care datează înaintea războiului din Kosovo din 1998-1999.

Timp de câteva zile, camioanele și vehiculele de mare tonaj au blocat mai multe șosele principale care duc la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Deşi UE a încercat să poarte negocieri cu ambele state, acestea au eşuat. Recent a avut loc o întâlnire la Bruxelles, însă preşedintele Serbiei a anunţat că nu s-a ajuns la niciun acord.

„Când părea posibil ca un compromis să fie posibil, pe la 3 după-amiaza eram aproape, am acceptat propunerea lui Borel, pentru că credem, și am subliniat asta de multe ori, că este mai bine să vorbim 100 de ani decât să ne ciocnim pentru o zi. Pentru noi nu a fost nimic problematic în acea propunere, dar este evident că altcineva dorește conflicte și nu întâmplător, în această seară, tot ce există de la poliția din Kosovo a fost trimis în patru locații”, a explicat președintele sârb Aleksandar Vucic.

Așadar, tensiunile cresc în fiecare zi. Rămâne de văzut cum va fi gestionată situația de către autorități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`