Prima pagină » Actualitate » Cresc tarifele pentru zilieri! Câți bani vor primi pentru o zi de muncă
Cresc tarifele pentru zilieri! Câți bani vor primi pentru o zi de muncă

Cresc tarifele pentru zilieri! Câți bani vor primi pentru o zi de muncă

11 dec. 2024, 09:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

De la 1 ianuarie 2024, cresc tarifele pentru zilieri! Ziua de muncă a zilierului se poate întinde până la 12 ore, cu excepția minorilor, ce nu pot munci ca zilieri decât maximum șase ore pe zi și 30 pe săptămână, iar în registrul special ce trebuie ținut de beneficiari se trec atât numărul de ore de muncă prestate, cât și ora de începere a activității. De anul viitor, zilierii vor fi plătiți mult mai bine. Iată câți bani vor primi pentru o zi de muncă.

Cresc tarifele pentru zilieri!

De anul viitor, zilierii vor fi mai bine plătiți. Pentru o zi de muncă de opt ore, tariful unui zilier nu poate coborî sub 196 de lei. Pentru cei angajați pentru pășunatul sezonier al animalelor, remunerația nu poate fi mică decât jumătatea salariului minim brut.

Lucrătorul cu ziua are o zi de muncă standard, stabilită de Legea zilierilor (Legea nr. 52/2011), de opt ore de muncă. Zilierul poate munci sub opt ore pe zi, dar poate munci și mai mult de opt ore pe zi. Persoanele care apelează la ajutorul zilierilor pentru anumite activități trebuie să repecte câteva legi și reguli stricte. În Registrul de evidență a zilierilor, obligatoriu de ținut de către toți cei care folosesc munca zilierilor, fie și pentru o zi, se trece în cazul fiecărui zilier atât ora începerii activității, cât și numărul de ore lucrate.

O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în anumite domenii, precum cel agricol.

O altă limită impusă de lege e că niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor din aceleași domenii de excepție, unde limita e de 180 de zile.

Cert este că de la 1 ianuarie 2025, zilierul nu poate primi mai puțin de 196 de lei pentru o zi de muncă.

Ajutoare sociale pentru românii vulnerabili

Venitul minim de incluziune este un program de asistență socială destinat să ajute persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească problemele financiare. VMI este structurat în două componente principale: Sprijin pentru Incluziune și Sprijin pentru Familia cu Copii. Pentru a accesa VMI, beneficiarii trebuie să depună o cerere unică, indiferent dacă vor beneficia de una sau ambele componente.

Prima componentă vizează prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, înlocuind ajutorul social anterior destinat asigurării venitului minim garantat. Cea de-a doua componentă, axată pe familiile cu copii minori, își propune prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație. Concret, pe lângă ajutorul social de până acum, românii vulnerabili pot primi alți bani gratis de la stat. Este vorba despre suma de 400 de lei pe lună de persoană și se acordă celor care nu au loc de muncă.

Românii din categorii defavorizate, cu venituri modeste, dar și pensionarii primesc bani pe cardul de alimente. Banii pot fi folosiți exclusiv pentru plata unor bunuri necesare consumului. De asemenea, se pot plăti mese calde. O inițiativă legislativă caută să extindă valabilitatea cardurilor de alimente astfel încât persoanele cu venituri mici să poată cumpăra cu aceste carduri și medicamente.

O veste recentă este aceea că persoanele care muncesc cu ziua vor fi mai bine plătite de anul viitor.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de votare pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2. Simion şi Georgescu, împreună la vot
Playtech.ro
Cele mai roditoare soiuri de meri. Când se plantează pentru a avea roade din belşug
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapă de gândacii urât mirositori cu un ingredient simplu din bucătărie
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Orașul antic Argamum, secretul litoralului românesc. Malul impunător de stâncă are peste 25 de milioane de ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025