De la 1 ianuarie 2024, cresc tarifele pentru zilieri! Ziua de muncă a zilierului se poate întinde până la 12 ore, cu excepția minorilor, ce nu pot munci ca zilieri decât maximum șase ore pe zi și 30 pe săptămână, iar în registrul special ce trebuie ținut de beneficiari se trec atât numărul de ore de muncă prestate, cât și ora de începere a activității. De anul viitor, zilierii vor fi plătiți mult mai bine. Iată câți bani vor primi pentru o zi de muncă.
Cresc tarifele pentru zilieri!
De anul viitor, zilierii vor fi mai bine plătiți. Pentru o zi de muncă de opt ore, tariful unui zilier nu poate coborî sub 196 de lei. Pentru cei angajați pentru pășunatul sezonier al animalelor, remunerația nu poate fi mică decât jumătatea salariului minim brut.
Lucrătorul cu ziua are o zi de muncă standard, stabilită de Legea zilierilor (Legea nr. 52/2011), de opt ore de muncă. Zilierul poate munci sub opt ore pe zi, dar poate munci și mai mult de opt ore pe zi. Persoanele care apelează la ajutorul zilierilor pentru anumite activități trebuie să repecte câteva legi și reguli stricte. În Registrul de evidență a zilierilor, obligatoriu de ținut de către toți cei care folosesc munca zilierilor, fie și pentru o zi, se trece în cazul fiecărui zilier atât ora începerii activității, cât și numărul de ore lucrate.
O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în anumite domenii, precum cel agricol.
O altă limită impusă de lege e că niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor din aceleași domenii de excepție, unde limita e de 180 de zile.
Cert este că de la 1 ianuarie 2025, zilierul nu poate primi mai puțin de 196 de lei pentru o zi de muncă.
Ajutoare sociale pentru românii vulnerabili
Venitul minim de incluziune este un program de asistență socială destinat să ajute persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească problemele financiare. VMI este structurat în două componente principale: Sprijin pentru Incluziune și Sprijin pentru Familia cu Copii. Pentru a accesa VMI, beneficiarii trebuie să depună o cerere unică, indiferent dacă vor beneficia de una sau ambele componente.
Prima componentă vizează prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, înlocuind ajutorul social anterior destinat asigurării venitului minim garantat. Cea de-a doua componentă, axată pe familiile cu copii minori, își propune prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație. Concret, pe lângă ajutorul social de până acum, românii vulnerabili pot primi alți bani gratis de la stat. Este vorba despre suma de 400 de lei pe lună de persoană și se acordă celor care nu au loc de muncă.
Românii din categorii defavorizate, cu venituri modeste, dar și pensionarii primesc bani pe cardul de alimente. Banii pot fi folosiți exclusiv pentru plata unor bunuri necesare consumului. De asemenea, se pot plăti mese calde. O inițiativă legislativă caută să extindă valabilitatea cardurilor de alimente astfel încât persoanele cu venituri mici să poată cumpăra cu aceste carduri și medicamente.
O veste recentă este aceea că persoanele care muncesc cu ziua vor fi mai bine plătite de anul viitor.
brut sau net? tampiti lumea cu echivocul.