ApaVital va crește tarifele pentru a putea susține proiectul pe care îl are în desfășurare. Creșterile tarifare semnificative sunt cauzate de implementarea Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Iași. În urma implementării proiectului în valoare de jumătate de miliard de euro, 200.000 de locuitori vor avea acces pentru prima dată la servicii de alimentare cu apă potabilă
Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Iași scumpește apa potabilă folosită de consumatorii casnici, începând cu data de 1 ianuarie 2022. ApaVital va modifica prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, precum și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare pentru întreaga arie de operare a furnizorului de servicii din Iași. Prețul apei potabile va crește cu 1,2 lei pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare vor crește cu 86 de bani pe metrul cub, valori ce includ TVA. Prețul apei potabile produse și transportate în vederea redistribuirii va crește de asemenea cu 29 de bani pe metrul cub. Aceste modificări de prețuri/tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.
În momentul de față, prețul apei potabile este de 4,71 lei/mc (5,13 lei/mc cu TVA), prețul apei potabile produsă și transportată în vederea redistribuirii este de 2,22 lei/mc (2,42 lei/mc cu TVA), iar tariful la canalizare/epurare este de 3,84 lei/mc (4,19 lei/mc cu TVA). De la 1 ianuarie, prețurile majorate vor fi: 6,15 lei/mc cu TVA pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de operare, 2,71 lei/mc cu TVA pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii și 5,05 lei/mc cu TVA pentru canalizare/epurare pentru întreaga arie de operare (mai exact 2,44 lei pentru canalizare și 2,61 lei pentru epurare, tarife care includ TVA).
Ce presupune proiectul de peste 500 de milioane de euro
Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Iași, în valoare de peste 500 de milioane de euro, derulat de ApaVital, presupune extinderea și modernizarea rețelei de apă-canalizare în comunele din județul Iași, fiind cel mai valoros proiect realizat vreodată în regiunea de Nord-Est. În cadrul acestui proiect major se vor construi printre altele și 312 km de rețea nouă de apă potabilă și 256 de km de rețea de aducțiune, 536 de km de rețea nouă de canalizare, 50 de stații de pompare a apei potabile și 326 de stații de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 de stații de tratare a apei și 4 stații noi de epurare a apelor uzate. Până în momentul de față, ApaVital SA a demarat procedurile de licitație pentru un număr de 6 contracte de lucrări din cadrul acestui proiect. ApaVital SA extinde rețeaua de alimentare cu apă în mai multe localități din județul Iași. Valoarea proiectului este de aproape 4 milioane de euro .
Zona Tătărași se află pe lista lucrărilor importante a celor de la ApaVital
Cartierul Tătărași, din Iași, are una dintre cele mai vechi rețele de apă din oraș. Datorită riscului de avarii la care este expusă rețeaua de apă din Tătărași din cauza vechimii sale, ApaVital a demarat un proiect de amploare în această zonă a orașului. ApaVital urmează să demareze un proiect pentru a remedia sau cel puțin pentru a reduce riscul de avarii la care este expusă rețeaua din Tătărași. Acest proiect presupune înlocuirea completă a rețelei de apă din cartier. Rețea care nu a mai fost înlocuită de mai bine de 120 de ani. Primăria Iași urmează de asemenea să demareze un proiect mare de asfaltare în zona cartierului amintit. ApaVital urmărește să demareze lucrările de înlocuire a rețelei înaintea proiectului de asfaltare, pentru a evita în acest fel spargerea porțiunilor de drum proaspăt asfaltate. ApaVital a investit 340.000 de euro pentru a cumpăra electropompe.