Prima pagină » Actualitate » Cresc salariile românilor după ultimele solicitări venite de la UE! Premierul cere urgentarea salariului minim european
Cresc salariile românilor după ultimele solicitări venite de la UE! Premierul cere urgentarea salariului minim european

Cresc salariile românilor după ultimele solicitări venite de la UE! Premierul cere urgentarea salariului minim european

24 apr. 2024, 14:58, 2 ,
B, , h, , în Actualitate

Salariile românilor ar trebui să crească după ultimele solicitări venit de la UE. Este vorba despre românii care au salariul minim și care ar trebui să ajungă la nivelul european. Premierul a dat semnalul pentru implementarea salariului minim european în țara noastră. Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului muncii să pună proiectul în transparență imediat după sărbătorile Pascale. La minister se fac mai multe calcule, iar potrivit unor surse varianta luată în calcul este raportarea la 50% din salariul mediu brut pe economie, dar și la inflație. Din iulie venitul minim ar urma să crească din nou.

Cresc salariile românilor după ultimele solicitări venit de la UE

Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după Sărbătorile Pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România şi i-a solicitat acesteia stabilirea unui calendar clar de dialog cu mediul de afaceri şi sindicatele pe această temă.

„O prioritate este păstrarea forţei de muncă în ţară. Avem în lucru la ministerul Muncii un proiect de lege foarte important pe această temă, cel privind adoptarea salariului minim european în România. O rog pe doamna ministru Bucura Oprescu ca, imediat după sărbătorile pascale, să punem acest act normativ în transparenţă publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri şi sindicatele”, a declarat Marcel Ciolacu.

În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei, iar salariul minim net este 2.079 de lei. Din luna iulie, salariul minim brut ar trebui să ajungă la 3.700 de lei, în timp ce salariul minim net ar trebui să fie de 2.217. Creștere față de valoarea actuală cu 138 de lei.

Salariul minim protejează muncitorii cu putere scăzută de negociere

Procedura de stabilire a salariului minim este delicată, având drept obiectiv realizarea unui echilibru între obiective care uneori sunt opuse şi, de aceea, sfaturile experţilor îi pot ajuta pe decidenţi în acest proces, se arată într-un capitol separat al analizei aprofundate privind dezechilibrele macroeconomice ale României, publicată în luna martie 2024 de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a transmis că, în România, modificarea salariului minim este decisă de Guvern pe baze discreţionare. Salariul minim legal este fixat de Guvern după negocieri consultative cu sindicatele şi patronatele. Tipic, nivelul salariului minim este revizuit în fiecare an, în ianuarie, dar sunt posibile şi ajustări ad-hoc în timpul anului

Reprezentanții Comisiei Europene au precizat că există riscuri şi beneficii ale unor majorări semnificative ale salariului minim. Pe de o parte, salariul minim protejează muncitorii cu putere scăzută de negociere şi poate reduce sărăcia persoanelor angajate în câmpul muncii. Obiectivul salariului minim este creşterea veniturilor şi productivităţii muncii şi să îmbunătăţească bunăstarea muncitorilor aflaţi la capătul de jos al distribuţiei veniturilor şi, în acelaşi timp, să reducă inegalităţile.

„Salariul minim ar putea să nu fie cel mai eficient instrument pentru a reduce inegalitatea şi sărăcia. El tinde să fie un instrument slab concentrat pentru acest scop şi susţine mai degrabă indivizii decât gospodăriile şi acoperă numai persoanele angajate”, au menționat reprezentanții Executivului comunitar.

Astfel, salariile românilor ar trebui să crească după ultimele solicitări venit de la UE, fiind vorba despre cei care au salariul minim și care ar trebui să ajungă la nivelul european.

Comentarii
  • Moșu de la parter

    Pentru această ,,creștere ”, sunteți datori să-i votați din nou.

  • „a venit solicitări de la UE” ,ce să vezi bă..cum are grijă ue de voi.
    Aveți grijă ce votați la europarlamentare dacă mai vreți mașini pe diesel și benzina, dacă mai vreți centrale pe gaz, dacă mai vreți bani cash, aveți mare grijă, că vă fut ăștia din 2025 de nu vă vedeți.
    Plus că au numai război în cap ăștia de la UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *