Prima pagină » Economic Local » Cresc prețurile la legume și fructe anul acesta? Iată ce spun fermierii din județ

Cresc prețurile la legume și fructe anul acesta? Iată ce spun fermierii din județ

25 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Pentru unii fermieri, lipsa secetei din sol ar putea fi catastrofală pentru producția din acest an. Legumicultorii se tem ca în lunile de primăvară să nu fie temperaturi scăzute care ar putea să le dea planurile peste cap. Specialiștii în agricultură susțin că momentan nu sunt probleme. „Legumicultorii nu au mai cheltuit cu încălzirea solariilor, așa cum se întâmpla în anii precedenți”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

Vremea din primăvară dictează producția de anul acesta

Schimbările climatice din ultimii ani le dau planurile peste cap agricultorilor din Iași, dar și din restul țării. Aceștia spun că vremea nu este deloc favorabilă dezvoltării culturilor și dacă în lunile martie-aprilie vor fi temperaturi cu minus, vor avea pierderi însemnate. Mai ales că în unele zone există suprafețe de teren fără apă în sol. Toate categoriile de fermieri ar putea fi afectate de schimbările bruște de temperatură, inclusiv cei care dețin culturi în câmp, producătorii de legume sau pomicultorii. Nici pentru crescătorii de animale nu e o situație favorabilă pentru că, în cazul crescătorilor de ovine, vor fi fătări mai repede decât au prevăzut oierii și riscă să nu mai vândă mieii de Paște.

„Au auzit situații ale colegilor din țară care au deja miei, iar până la Paște vor fi prea mari pentru vânzare. La noi încă nu au fătat, dar o să vedem de acum înainte. Mai este timp până la Paște”, spune Mircea M., oier din Iași.

Încep lucrările în solarii

Legumicultorii din județ nu au fost nevoiți să cheltuiască foarte mulți bani cu încălzirea, ca în alți ani. Cei care nu au avut producție și în timpul iernii vor începe lucrările luna viitoare. Este și cazul lui Mihai Mihalache, legumicultor din județ care folosește numai semințe românești pentru producția de roșii. Acesta susține că ar fi o problemă pentru agricultori dacă ar ninge în lunile de primăvară sau dacă vor fi temperaturi foarte scăzute în această perioadă a anului.

„Noi încă nu ne-am băgat la solarii. Luna viitoare începem lucrările. Oricum, nu-i bună vremea. Noi sperăm că va ninge în februarie, ne este frică să nu fie ger în martie. Dacă vine frigul atunci, distruge tot și dacă vor crește prețurile, nu mai cumpără nimeni. Măcar în februarie să ningă, că ar fi bun pentru noi. Asta-i iarnă, cu temperaturi de primăvară? Nu e bine deloc pentru noi. N-am pomenit așa ceva”, spune Mihai Mihalache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024