Prima pagină » Actualitate » Cresc prețurile la alimentele de bază, de la 1 iulie! Dispare obligativitatea introdusă de Guvern
Cresc prețurile la alimentele de bază, de la 1 iulie! Dispare obligativitatea introdusă de Guvern

Cresc prețurile la alimentele de bază, de la 1 iulie! Dispare obligativitatea introdusă de Guvern

26 iun. 2024, 10:19,
în Actualitate

Supermarketurile scapă de obligativitatea de a oferi reduceri la alimentele de bază. Măsura se va aplica în Ungaria, unde se pune capăt obligativității ca supermarketurile să ofere reduceri de prețuri pentru alimentele de bază. Astfel, cresc prețurile la alimentele de bază, de la 1 iulie 2024.

Cresc prețurile la alimentele de bază, de la 1 iulie!

Supermarketurile din Ungaria nu vor mai face reduceri la alimentele de bază. Guvernul premierului Viktor Orban a obligat, în iunie 2023, marii retaileri să ofere reduceri de cel puțin 15% la anumite produse de bază, implementând această măsură după ce cea anterioară de a plafona prețurile la alimente nu a funcționat conform aștepărilor în ceea ce privește reducerea inflației.

La acel moment, Ungaria înregistra cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai 2023 pentru a patra lună consecutiv, până la 21,5%.

Inflația medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai a anului trecut.

Executivul de la Budapesta a introdus plafonarea prețurilor la alimentele de bază în ianuarie 2022, după ce anterior plafonase și prețurile la carburanți, justificând măsurile prin nevoie de a aține sub control inflația.

„Datorită scăderii inflației, salariile reale sunt în creștere din septembrie 2023, asta însemnând că veniturile familiilor valorează mai mult, ceea ce contribuie la coborârea precauției și, ca atare, creșterea consumului”, a declarat ministerul ungar al Economiei.

În ianuarie 2023, Ungaria înregistrase un nivel record al inflației, de 25,7%. dar acum ea a revenit în șinta Băncii Centrale de la Budapesta, de 2 – 4%. În luna mai 2024, inflația în Ungaria a fost de 4%.

Schema pe care guvernul lui Orban o va elimina obliga supermarketurile cu o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de forinți (2,72 milioane de euro) să ofere discounturi săptămânale la 20 de produse alimentare, printre care carnea de pui, lapte, brânză și pânine. Discountul trebuia aplicat raportat la cel mai mic preț pentru aceste produse pe care retailerii l-au oferit în anterioarele 30 de zile. Ministerul ungar al economiei a anunțat că eliminarea schemei va intra în vigoare de la 1 iulie.

Reducerile de prețuri pentru alimentele de bază, în România, până la finele anului

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finele lunii martie 2024, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Actul normativ prevede prelungirea termenului de aplicare a măsurii limitării adaosului la alimentele de bază până la data de 31 decembrie 2024.

Conform actului nromativ „prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2024”. Social-democraţii au transmis, într-un comunicat de presă, că „decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetăţenilor pentru menţinerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienţei măsurii promovate de PSD”.

În schimb, în Ungaria, cresc prețurile la alimentele de bază, de la 1 iulie, după ce se pune capăt obligativității introduse de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`