Crenvurștii sunt un produs de aproximativ 10 ori mai ieftin decât carnea și pare o alegere convenabilă, în realitate însă, este un aliment toxic, procesat mecanic, constituind de fapt un amestec de apă și o serie de conservanți nocivi, arome și coloranți, și amestecat până când se obține o pastă rozalie, alături de resturi de porc extrase din piele și oase, copite și coadă la care se adaugă carne de pui sau curcan.
Crenvurşti, o mâncare uşor de preparat şi preferaţi de mulţi români pentru că sunt ieftini şi consistenţi. Medicii specialişti au avertizat însă de multe ori cât de periculoşi sunt aceștia pentru sănătate. Ei sunt foloşiţi de multe ori în hot dog, însă cu toate astea sunt extrem de toxici pentru sănătate.
Crenvurștii, sănătosi sau nu?
Sunt crenvurștii un pericol pentru sănătate sau este în regulă să-i consumăm? Această întrebare stă pe buzele tuturor, mai cu seamă al mămicilor care primesc cereri din partea copiilor dornici să mănânce la micul dejun crenvurști fierți.
Dar crenvurștii sunt preferații tuturor, nu numai ai copiilor, și nicidecum nu sunt consumați doar la micul dejun. Și, totuși, medicii nutriționiști nu sunt prea încântați când au pacienți care consumă un astfel de produs. De fapt, ei chiar atenționează că crenvurștii pot dăuna dacă sunt consumați în exces și pe termen lung.
Crenvurștii sunt tocături din resturi de carne, slănină, șoric, tendoane, cu până la 40% grăsime, peste care se adaugă și carne dezosată mecanic sau amestec de tocătură din resturi, precum tendoanele.
Aceștia conțin și nitriți și nitrat de sodiu, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic și sau mezelurilor o culoare rozalie, cât mai comercială. Totodată, crenvurștii conțin și monoglutamat de sodiu, substanță periculoasă care face mâncarea să fie mult mai gustoasă.
Sigur, nu se poate spune despre crenvurști că sunt sănătoși, la fel cum nici slănina nu este astfel. Unii producători au luat însă în calcul dorințele clienților și recomandările asociațiilor pentru protecția consumatorului, astfel încât produsele sunt din ce în ce mai puțin nocive, ceea ce nu echivalează cu sănătos.
La ce să fii atent atunci când vrei să cumperi acest produs
Sigur ai mâncat cel puțin o dată crenvurști din comerț. Pe rafturile magazinelor de la noi din țarștiă se găsesc foarte multe tipuri de crenvurști. De cele mai multe ori, românii optează pentru acest produs datorită faptului că sunt ușor de integrat în anumite preparate și sunt și gustoși.
Dimneața, alături de roșii, ouă fierte și puțină brânză, aceștia sunt ideali, fiind și ușor de făcut. Toată lumea știe faptul că subiectul legat de crenvurști este unul foarte discutat, părerile fiind împărțite de cele mai multe ori.
Probabil știi că rețeta de crenvurști trebuie să conțină și carne, însă, uneori, etichetele s-ar putea să te surprindă. Crenvurștii din comerț sunt făcucardți din carne și condimente menite să le dea un gust bun.
Însă, nu toate etichetele specifică adevăratul conținut de carne din produsul respectiv. În general, crenvurștii sunt buni dacă au în compoziție cel puțin 70%.
Dincolo de conținutul de carne și condimente, majortiatea au și o listă destul de bogată de E-uri. Dar, pentru că nu multă lume acordă importanța listei de ingrediente, crenvurștii continuă să se numere printre alimentele preferate ale românilor.