Cauți creme pentru arsuri din ingrediente 100% naturale, dar tot ce găsești sunt doar unguente cu substanțe dăunătoare sănătății? Descoperă, în rândurile care urmează, cum să îți prepari creme naturale, chiar la tine acasă.
Arsurile se află pe lista celor mai întâlnite accidente domestice din toată lumea. În timp ce unele pot fi minore și se tratează acasă, altele pot avea nevoie de îngrijiri medicale. În funcție de sursa de proveniență a acestora, pot exista mai multe tipuri de arsuri, și anume: arsuri prin opărire (apă foarte fierbinte sau aburi, alimente sau lichide fierbinți), arsuri prin expunerea directă la o sursă de căldură (aragazul, soba, fierul de călcat etc.), arsuri de natură chimică (prin expunerea pielii la substanțe periculoase (sodă caustică, soluții cu clor) sau prin ingerarea acestora), arsuri de natură electrică (produse în urma formării unui arc electric între corp și o sursă de electricitate) și arsuri solare (cauzate de expunerea prelungită la radiațiile UV).
Pentru a trata o arsură minoră, poți folosi creme, pe care le poți prepara acasă. În cazul arsurilor grave, nu ezita să soliciți ajutorul medicilor.
Creme pentru arsuri din ingrediente 100% naturale. Mod de preparare
Cele mai bune creme pentru arsuri sunt cele realizate din gălbenele sau cele cu aloe vera. Iată cum se prepară.
Cremă naturală de gălbenele
Crema de gălbelene se prepară din 30 de flori de gălbenele și 125 de grame de untură nesărată. Pentru a le curăța de impurități, scufundă florile în apă rece, apoi întinde-le pe hârtii albe, la soare, pentru a se evapora apa din ele.
Între timp, topește untura într-un vas din inox și, în momentul în care devine lichidă, scufundă în ea florile proaspete, desfăcând petalele. Lasă totul la foc mic timp de zece minute, apoi pune vasul într-un loc răcoros peste noapte. A doua zi, pune, din nou, amestecul pe foc și așteaptă să se topească untura. Strecoară-l, apoi, printr-un tifon curat.
Crema de gălbenele se pune fierbiente în borcane mici, de sticlă, care se închid ermetic. Păstrează-le la rece și într-un loc ferit de lumină. Crema se poate folosi și doi ani.
Cremă pentru arsuri cu aloe vera
Când vine vorba de arsuri, crema cu aloe vera îți sare în ajutor. Ai nevoie de 50 de grame de materie grasă (untură, unt, margarină, smântână, lanolină, vaselină, unt de shea) și o lingură de suc de aloe vera.
Tot ce trebuie să faci este să topești grăsimea la bain-marie și să adaugi sucul de aloe vera. Pune grăsimea într-un bol, apoi așează-l pe gura unui ibric cu apă care fierbe pe foc. Cu ajutorul unui bețișor, amestecă grăsimea, până când devine lichidă. Ia bolul de pe foc și, după ce s-a mai răcorit puțin, adaugă sucul de aloe vera și amestecă bine.
În final, toarnă compoziția într-un borcănel și las-o la răcit. Dacă îți dorești ca unguentul să aibă o consistență mai solidă, poți adăuga și puțină ceară.
Cele două creme, atât cea cu gălbenele, cât și cea cu aloe vera, sunt extrem de folositoare pentru arsuri. Se aplică pe zona afectată, se masează ușor și se lasă să intre în piele. Se pot acoperi cu un bandaj, pentru o acțiune mai rapidă.