Prima pagină » Culinar » Creme Brulee – rețetă franțuzească de cremă de zahăr ars

Creme Brulee – rețetă franțuzească de cremă de zahăr ars

07 ian. 2025, 10:04,
în Culinar

Creme Brulee este un desert rafinat și elegant, care provine din tradiția culinară franceză. Acesta se caracterizează printr-un strat subțire de caramel crocant, care acoperă o cremă fină și catifelată, preparată din gălbenușuri de ou, smântână și zahăr.

Gustul său dulce și textura delicată au transformat Creme Brulee într-un favorit al multor iubitori de deserturi. Prepararea acestuia nu este complicată, însă necesită câteva trucuri pentru a obține rezultatul perfect.

Creme Brulee – Rețetă

Pentru a face acest desert delicios, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 ml smântână lichidă (pentru frișcă), 1 păstaie de vanilie (sau 1 lingură de esență de vanilie), 5 gălbenușuri de ou, 100 g zahăr, 1 praf de sare, 50 g zahăr brun sau zahăr cristalizat pentru caramelizat.

Începe prin a pune smântână lichidă într-o cratiță și adaugă păstaia de vanilie tăiată pe lung sau, dacă folosești esență de vanilie, o adaugi mai târziu. Încălzește smântâna la foc mediu, dar nu o lăsa să fiarbă, ci doar până când începe să facă aburi și să se încălzească bine. Dacă folosești păstaie de vanilie, lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, pentru a extrage aromele vaniliei din semințele păstăii.

Într-un bol separat, bate gălbenușurile de ou cu zahărul și un praf de sare, folosind un tel sau un mixer. Amestecul trebuie să devină ușor pufos și de un galben deschis. Acest pas ajută la crearea unei creme fine și omogene, care va avea o textură mătăsoasă după coacere.

După ce smântâna a fost încălzită, adaugă treptat câte puțin din smântâna fierbinte în amestecul de ouă și zahăr, amestecând continuu. Acest proces se numește „temperarea” ouălor, care previne coagularea acestora. Este important să adaugi smântâna în mod treptat, pentru a menține temperatura ouălor constantă și a evita formarea de cocoloașe. După ce ai încorporat toată smântâna, amestecă bine pentru a obține o cremă uniformă.

Coacerea cremei și caramelizarea zahărului

Preîncălzește cuptorul la 150°C. Umple formele individuale pentru Creme Brulee (ideal de ceramică sau porțelan), cu amestecul de cremă. Aceste forme trebuie să fie plasate într-o tavă de coacere adâncă, iar apoi umple tava cu apă fierbinte până la jumătatea înălțimii formelor. Această tehnică, cunoscută sub numele de „bain-marie” sau baie de apă, ajută la coacerea uniformă a cremei și previne formarea de crăpături. Coace Creme Brulee în cuptor timp de 35-40 de minute sau până când crema se fixează, dar este încă ușor tremurândă la mijloc.

După ce crema este coaptă, las-o să se răcească la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute. Apoi pune formele la frigider pentru cel puțin 2 ore (sau ideal peste noapte), pentru a se întări complet.

Înainte de a servi, presară un strat subțire de zahăr brun sau zahăr cristalizat pentru fiecare porție de Creme Brulee. Folosind un arzător cu flacără mică (sau o funcție de grill a cuptorului), caramelizează zahărul până când acesta se topește și devine auriu și crocant. Acest strat de caramel este esențial pentru textura și gustul caracteristic al desertului. Dacă folosești cuptorul, pune formele sub grill pentru câteva minute, având grijă să nu le arzi.

Lasă Creme Brulee-ul să se răcească câteva minute după caramelizare, pentru ca stratul de zahăr să se întărească complet. Servește desertul imediat, pentru a te bucura de contrastul dintre crema fină și stratul crocant de caramel.

Creme Brulee, rețetă din tradiția culinară franceză, este un desert care combină perfect cu dulceața vaniliei cu textura cremoasă a cremei și crocantul caramelului.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
Playsport.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
Evz.ro
Zodia care strălucește în luna iulie. Are parte de noi începuturi
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
“Un monstru cu chip de om care ne-a dus în pragul sinuciderii”. Declarațiile cutremurătoare ale gimnastelor din lotul olimpic national, după moartea lui Bela Karolyi. Nadia Comăneci era și ea ruptă cu bătaia
Playtech.ro
Misterul din cabina avionului prăbușit în India: înregistrarea audio dezvăluie o întrebare tulburătoare după oprirea motoarelor
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025