Atunci când vine vorba de o cremă pentru nuci umplute, secretul unei prăjituri perfecte stă în combinația de ingrediente și în procesul de preparare, care trebuie să fie exact. Umplutura realizată după rețeta tradițională trebuie să fie suficient de fină și de dulce pentru a se potrivi perfect cu aluatul crocant.
Fie că le pregătești pentru o masă de sărbătoare, fie pentru o ocazie specială, nucile vor aduce, cu siguranță, un plus de savoare și vor fi apreciate de toți cei care le vor degusta.
Rețetă de cremă pentru nuci umplute
Pentru rețeta de cremă pentru nuci umplute ai nevoie de 200 de grame de zahăr, 200 de grame de nuci măcinate fin, 1 pachet de unt de 200 de grame și 1 plic de zahăr vanilat. În plus, îți mai trebuie 2 linguri de cacao, 3-4 linguri de lapte sau smântână pentru o textură cremoasă, 1 linguriță de esență de rom și 1 plic de gelatină, opțional, pentru o consistență mai fermă. Pentru aluat sunt necesare 200 de grame de făină, 100 de grame de unt, 1 gălbenuș de ou și 2 linguri de zahăr. De asemenea, mai ai nevoie de 1 linguriță de esență de vanilie, 1 linguriță de praf de copt și 2-3 linguri de apă rece.
Începe prin a pregăti aluatul pentru nuci făcute la cuptor, dacă nu ai presă. Într-un bol mare, amestecă făina cu praful de copt și zahărul, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi mici și încorporează-l fărâmițându-l cu degetele până obții o textură de pesmet. Într-un alt bol, bate gălbenușul de ou cu esența de vanilie, adaugă-l în amestecul de făină, pune treptat apă rece și frământă până când aluatul devine omogen și nu se mai lipește de mâini. Dacă este necesar, mai adaugă puțină apă pentru a obține consistența dorită. Împachetează aluatul într-o folie de plastic și lasă-l la frigider pentru aproximativ 30 de minute, pentru a se răci și a se întări. După ce s-a scurs timpul, scoate-l din frigider și formează mici bile de aluat, de dimensiunea unei nuci mari, apoi așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 10-15 minute, până când devin ușor aurii. Lasă-le să se răcească complet înainte de a le umple cu cremă.
Într-o tigaie, topește zahărul la foc mic până când obții un sirop ușor caramelizat, apoi adaugă nucile măcinate și amestecă bine, lăsându-le să se prăjească ușor. Într-un bol separat, mixează untul cu zahărul vanilat până devine pufos și ușor, după care pune pudra de cacao și esența de rom și continuă să amesteci până când crema devine omogenă. Dacă dorești o consistență mai cremoasă, poți adăuga lapte sau smântână. La final, adaugă nucile caramelizate și amestecă bine. Dacă vrei o cremă mai fermă, poți dizolva un plic de gelatină, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce nucile s-au răcit complet, taie-le în jumătate și scoate ușor miezul din fiecare, apoi umple-le cu crema pregătită, având grijă să nu pui prea mult, pentru a evita riscul de a se dezmembra. Așază jumătățile de nuci la loc, astfel încât crema să fie bine ascunsă în interior și lasă prăjiturile la frigider pentru câteva ore pentru a se întări crema. O altă rețetă tradițională ce se pregătește în perioada sărbătorilor este cea de sărățele.
Prăjitură cu nuci și ciocolată
Dacă îți plac deserturile cu nuci, o altă rețetă delicioasă pe care o poți încerca este prăjitura cu nuci și ciocolată, un desert simplu, dar extrem de gustos. Astfel, ai nevoie de 250 de grame de nuci măcinate, 200 de grame de zahăr, 4 ouă, 100 de grame de unt topit și 200 de grame de făină. În plus, mai sunt necesare 1 plic de praf de copt, 150 de grame de ciocolată neagră, 50 de grame de cacao, 1 linguriță de esență de vanilie, 100 de mililitri de lapte și 1 praf de sare.
Pentru început, bate ouăle cu zahărul într-un bol mare, până devin pufoase și ușor spumoase, după care adaugă untul topit și esența de vanilie, amestecând bine. Într-un alt vas, combină făina, praful de copt, pudra de cacao și sarea, apoi pune treptat amestecul uscat în cel umed, alternând cu laptele, amestecă bine până obții un aluat omogen, apoi încorporează nucile măcinate în aluat și amestecă bine. Toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, până când trece testul scobitorii. Mai departe, topește ciocolata neagră la bain-marie sau în cuptorul mic de microunde, iar când prăjitura este gata și răcită, toarnă glazura peste și lasă să se întărească. La final, taie prăjitura în bucăți și servește-o cu un pahar de lapte sau o cană de cafea. O altă rețetă clasică pentru masa de sărbători este cea de pricomigdale. La fel ca în cazul acestei prăjituri, crema pentru nuci umplute este elementul-cheie pentru un desert deosebit.