Prima pagină » Culinar » Cremă pentru nuci umplute. Cum se prepară rețeta tradițională ce îți trezește amintiri dulci

Cremă pentru nuci umplute. Cum se prepară rețeta tradițională ce îți trezește amintiri dulci

13 ian. 2025, 15:07,
în Culinar

Atunci când vine vorba de o cremă pentru nuci umplute, secretul unei prăjituri perfecte stă în combinația de ingrediente și în procesul de preparare, care trebuie să fie exact. Umplutura realizată după rețeta tradițională trebuie să fie suficient de fină și de dulce pentru a se potrivi perfect cu aluatul crocant.

Fie că le pregătești pentru o masă de sărbătoare, fie pentru o ocazie specială, nucile vor aduce, cu siguranță, un plus de savoare și vor fi apreciate de toți cei care le vor degusta.

Rețetă de cremă pentru nuci umplute

Pentru rețeta de cremă pentru nuci umplute ai nevoie de 200 de grame de zahăr, 200 de grame de nuci măcinate fin, 1 pachet de unt de 200 de grame și 1 plic de zahăr vanilat. În plus, îți mai trebuie 2 linguri de cacao, 3-4 linguri de lapte sau smântână pentru o textură cremoasă, 1 linguriță de esență de rom și 1 plic de gelatină, opțional, pentru o consistență mai fermă. Pentru aluat sunt necesare 200 de grame de făină, 100 de grame de unt, 1 gălbenuș de ou și 2 linguri de zahăr. De asemenea, mai ai nevoie de 1 linguriță de esență de vanilie, 1 linguriță de praf de copt și 2-3 linguri de apă rece.

Începe prin a pregăti aluatul pentru nuci făcute la cuptor, dacă nu ai presă. Într-un bol mare, amestecă făina cu praful de copt și zahărul, apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi mici și încorporează-l fărâmițându-l cu degetele până obții o textură de pesmet. Într-un alt bol, bate gălbenușul de ou cu esența de vanilie, adaugă-l în amestecul de făină, pune treptat apă rece și frământă până când aluatul devine omogen și nu se mai lipește de mâini. Dacă este necesar, mai adaugă puțină apă pentru a obține consistența dorită. Împachetează aluatul într-o folie de plastic și lasă-l la frigider pentru aproximativ 30 de minute, pentru a se răci și a se întări. După ce s-a scurs timpul, scoate-l din frigider și formează mici bile de aluat, de dimensiunea unei nuci mari, apoi așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 10-15 minute, până când devin ușor aurii. Lasă-le să se răcească complet înainte de a le umple cu cremă.

Într-o tigaie, topește zahărul la foc mic până când obții un sirop ușor caramelizat, apoi adaugă nucile măcinate și amestecă bine, lăsându-le să se prăjească ușor. Într-un bol separat, mixează untul cu zahărul vanilat până devine pufos și ușor, după care pune pudra de cacao și esența de rom și continuă să amesteci până când crema devine omogenă. Dacă dorești o consistență mai cremoasă, poți adăuga lapte sau smântână. La final, adaugă nucile caramelizate și amestecă bine. Dacă vrei o cremă mai fermă, poți dizolva un plic de gelatină, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce nucile s-au răcit complet, taie-le în jumătate și scoate ușor miezul din fiecare, apoi umple-le cu crema pregătită, având grijă să nu pui prea mult, pentru a evita riscul de a se dezmembra. Așază jumătățile de nuci la loc, astfel încât crema să fie bine ascunsă în interior și lasă prăjiturile la frigider pentru câteva ore pentru a se întări crema. O altă rețetă tradițională ce se pregătește în perioada sărbătorilor este cea de sărățele.

Prăjitură cu nuci și ciocolată

Dacă îți plac deserturile cu nuci, o altă rețetă delicioasă pe care o poți încerca este prăjitura cu nuci și ciocolată, un desert simplu, dar extrem de gustos. Astfel, ai nevoie de 250 de grame de nuci măcinate, 200 de grame de zahăr, 4 ouă, 100 de grame de unt topit și 200 de grame de făină. În plus, mai sunt necesare 1 plic de praf de copt, 150 de grame de ciocolată neagră, 50 de grame de cacao,  1 linguriță de esență de vanilie, 100 de mililitri de lapte și 1 praf de sare.

Pentru început, bate ouăle cu zahărul într-un bol mare, până devin pufoase și ușor spumoase, după care adaugă untul topit și esența de vanilie, amestecând bine. Într-un alt vas, combină făina, praful de copt, pudra de cacao și sarea, apoi pune treptat amestecul uscat în cel umed, alternând cu laptele, amestecă bine până obții un aluat omogen, apoi încorporează nucile măcinate în aluat și amestecă bine. Toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, până când trece testul scobitorii. Mai departe, topește ciocolata neagră la bain-marie sau în cuptorul mic de microunde, iar când prăjitura este gata și răcită, toarnă glazura peste și lasă să se întărească. La final, taie prăjitura în bucăți și servește-o cu un pahar de lapte sau o cană de cafea. O altă rețetă clasică pentru masa de sărbători este cea de pricomigdale. La fel ca în cazul acestei prăjituri, crema pentru nuci umplute este elementul-cheie pentru un desert deosebit.

Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
Bugetul.ro
Moartea milionarului din Pipera a lăsat în urmă o companie care deține numeroase imobile în toată Capitala. Cine a fost Mario Felice, fondatorul Nusco
a1.ro
Chef Ștefan Popescu și chef Alexandru Sautner, primele reacții după Finala Chefi la cuțite, sezonul 15. Ce au transmis
Playtech.ro
Anunțul făcut de Cleopatra Stratan după 4 ani de căsnicie: “Așa o să ne fie!”
observatornews.ro
Guvernul pregăteşte concedieri la stat şi eliminarea sporului de antenă. Soluţiile propuse de Iancu Guda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit o clebră actriță. Figură de bază într-un serial legendar
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Ilie Bolojan i-a lăsat un bilețel lui Nicușor Dan pe care i-a scris o dată și cel mai mare eveniment care a marcat România
Playtech.ro
Testul simplu care îți arată dacă telefonul te ascultă. Experții în securitate cibernetică arată cum poți afla adevărul în câteva minute
Dailybusiness.ro
Marilu, acuzații grave la adresa fostului iubit: „Pot să recunosc, după atât timp, că am fost bătută de el”
RomaniaTV
MApN, anunț important, de ultimă oră, care îi vizează pe toți românii. Ce urmează să se întâmple
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 mai 2025
31 mai 2025