Herpesul oral, denumit medical Herpex Simplex (HSV), este o erupție veziculoeritemoasă grupată în buchet, cu caracter recidivant de cele mai multe ori. Multe persoane infectate pot acuza apariția unor leziuni supărătoare, la nivelul gurii sau al zonelor genitale pe fondul slăbirii sistemului imunitar, iar pentru a scăpa de această problemă caută cremă pentru herpes.
Herpesul oral este provocat de Herpesvirus Hominis 1, în timp ce Herpesvirus Hominis 2 este cauza infecțiilor genitale și perigenitale.
Din momentul în care virusul herpes simplex a pătruns în organism, acesta rămâne în corp toată viață, la nivelul corpului celulelor nervoase, călătorind periodic în fazele de acutizare a infecției de-a lungul nervilor senzoriali, până la nivelul pielii, generând dureri ascuțite, prurit (mâncărimi), disconfort puternic. La nivelul pielii, se produce leziunea binecunoscută, cu edem și vezicule proeminente, pline cu lichid, extrem de contagioase.
Principalele simptome ale herpesului oral
În cazul infecției cu virusul herpes simplex, multă lume nu prezintă simptome nici după ani de zile de la infectare.
Persoanele la care apar simptome ale infectării, acestea se manifestă la aproximativ 4 zile de la expunere, dar această perioadă poate varia între 2 și 12 zile. Persoanele care au HSV prezintă infecții herpetice recurente. În cazul persoanelor care s-au infectat prima dată, recurențele tind să se întâmple mai frecvent. Odată cu trecerea timpului, perioadele de remisiune se prelungesc și fiecare apariție tinde să devină mai puțin severă.
Principalele simptome ale infectării cu HSV 1 sunt prezența de vezicule grupate în buchet, umplute cu lichid, situate la marginea gurii sau în jurul buzelor.
Leziunile sunt reprezentate de vezicule dureroase şi pruriginoase pline cu un lichid incolor. În plus, în aceste zone apare senzația de mâncărime, furnicatură sau usturime.
În anumite cazuri pot apărea febra, inflamarea ganglionilor limfatici din gât, durerea în gât.
De asemenea, se pot forma blistere sau erupții pe gingii, buze, gură, în gât. Blisterele pot fi roșii care se rup și se scurg, blistere mici umplute cu lichid ușor gălbui, mai multe blistere mici se pot uni și pot forma un blister mare.
Cremă pentru herpes: Unuguente pe bază de aciclovir
Medicația sistemică presupune administrarea orală sau injectabilă de aciclovir, valaciclovir, brivudina sau isoprinosine, care reduc mai rapid infecția cu virus herpes simplex. Medicii recomandă cure de medicamente antivirale și în afară episoadelor acute de herpes, care reduc recurența pentru mai mult timp.
Pentru stoparea replicării virale și reducerea severității exploziei herpetice este necesară aplicarea locală de unguent care conține aciclovir. Acesta tip de cremă este recomandată de la primele senzații de usturime sau mâncărime.
Pentru stoparea dezvoltării necontrolate a virusului herpes simplex, se recoamndă aplicarea unor plasturi speciali anti-herpes care inhibă dezvolatrea acestora.
Local, se poate aplica lidocaină, pentru atenuarea disconfortului prin prurit și înțepături dureroase de la nivelul gurii.
De asemenea, se pot administra vitaminele din complexul B și vitamina C, pentru stimularea imunității. Vitamina C ar avea un efect antiviral puternic, iar vitaminele din grupul B ajută în reducerea inflamației fibrelor nervoase infestate de virsului herpetic.
Și tinctura de propolis are o acțiune antivirală similară. Aplicată local, cu un bețișor, poate avea efect regenerator și inhibă replicarea virusurilor, grăbind vindecarea leziunii.
De asemenea, pentru a scăpa de herpesul bucal se poate apela la mai mutle remedii naturiste.