Crema fiartă de ciocolată este un desert tip budincă, bogat și cremos, aromatizat cu o combinație de pudră de cacao și ciocolată amăruie pentru o experiență intensă ce abundă de ciocolată, și cu o consistență densă și fină. Crema rezultată este perfectă pentru a fi adăugată și aplicată pe o varietate întreagă de deserturi.
Crema fiartă de ciocolată din doar 8 ingrediente
Iată cum să faci o cremă bogată și cremoasă cu ciocolată, perfectă pentru a fi adăugată în choux-uri, eclere, mille-feuille și altele. În plus, ai nevoie de doar 8 ingrediente, iar procesul de preparare este cât se poate de simplu.
Veți avea nevoie de 480 ml lapte integral (sau jumătate cantitate smântână grasă și jumătate lapte), 3 lingurițe zahăr, 4 gălbenușuri, 3 lingurițe amidon de porumb, 2 linguri unt, 2 linguri pudră de cacao sau pudră de ciocolată, 2 lingurițe extract de vanilie sau pastă de vanilie, 1/4 linguriță sare și 150 g ciocolată neagră.
În primul rând, amestecă gălbenușurile, zahărul, amidonul de porumb, sarea și pudra de cacao într-un castron mare. Între timp, toarnă laptele și extractul de vanilie într-un vas de dimensiuni medii și adu-l la fierbere la foc mediu-redus. Odată ce a dat în clocot, îndepărtează de pe foc.
Toarnă laptele fierbinte într-un fir subțire și constant peste amestecul de ou, amestecând în mod constant pentru a evita coagularea ouălor. După ce s-au amestecat bine, încălzește amestecul din nou în vas, la foc mic-mediu, amestecând în mod constant, până când se îngroașă. Acest proces ar trebui să dureze între 5 și 10 minute. Evitați căldura mare și încălzirea amestecului prea rapid, deoarece aceasta poate găti ouăle iar rezultatul nu va mai fi unul fin.
Cum o poți repara dacă nu ai obținut consistența dorită
În cele din urmă, amestecul va începe să facă bule care „pocnesc” la suprafață, semn că este gata. În acest moment, oprește focul, adaugă ciocolata fin tocată și amestecă până se topește complet.
Adaugă apoi untul și amestecă bine. Poți, opțional, să treci amestecul prin sită, însă dacă este complet încorporat și nu are cocoloașe, acest pas nu este necesar.
Transferă crema într-un vas mare și puțin adânc (cum ar fi o tavă de copt) și acoperă partea superioară a cremei cu hârtie de copt sau folie de plastic pentru a evita formarea unei pelicule. Lasă crema fiartă de ciocolată să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-o la frigider (sau la congelator – dar ai grijă să nu o îngheți, deoarece îi va schimba textura) până când este complet răcită. Poate fi necesar să o amesteci din nou pentru a obține o textură super fină, înainte de a o utiliza în diverse deserturi.
Poți păstra crema la frigider timp de până la 3 zile. Nu este potrivită pentru congelator, deoarece înghețul îi poate afecta textura după dezghețare. Poți adăuga arome suplimentare la această cremă cu ciocolată, cum ar fi scorțișoară, alcool precum rom sau bourbon, espresso și diverse extracte precum mentă sau portocală.
Adaugă puțină pudră de espresso pentru a amplifica aroma de ciocolată, fără a face ca această cremă să aibă gust de cafea. Dacă o folosești, adaug-o la lapte/cremă chiar de la începutul încălzirii.
Pentru o versiune fără lactate a acestei rețete, poți utiliza lapte și unt pe bază de plante.
Dacă crema este prea groasă după răcire, amestec-o, adăugând puțin lapte suplimentar. Dacă crema este prea subțire după răcire, o poți pune înapoi pe aragaz, adăuga puțin amidon de porumb suplimentar (cam 1/2 linguriță la fiecare dată) până când crema fiartă de ciocolată se îngroașă.